Stad och land möts i årets nyregistreringsstatistik för motorcyklar. Segmentet scooter växer snabbt i volym och är i årets statistik det femte största. Största segmentet är offroad med BMW R1200 GS och GS Adventure som enskilt populäraste motorcykelmodell. Hittills i år har 241 motorcyklar av BMW-modellerna nyregistrerats.

Det drar hop sig till MC-mässan På två hjul i 26-29 januari i Göteborg. Svensk MC- och mopedhandel kan se tillbaka på ett svagt 2011 inom nyförsäljning. Men har förhoppningar om ett bättre 2012.

– Med mässan startar säsongen 2012. Som det ser ut på utställarfronten, kommer många nya modeller att visas för första gången i Norden, säger Peter Näsman, projektledare för MC-mässan. Senhöstens ECIMA-mässa i Milano var laddad med nyheter, som nu landar på nordisk mark för första gången.

Vad är då trenderna i Sverige, utöver att fyrhjuligt som ATV och quadricycle ökar? Enligt Per Johansson, vd för branschorganisationen McRF, finns två tydliga trender i nyregistreringsstatistiken. Dels offroad, dels scooter.

– Offroad har växt stort under de senaste åren. 2009 hade det en fjärdeplats och 2010 en femteplats för att i år vara det absolut populäraste segmentet med 1772 nyregistrerade fordon hittills under 2011, berättar Per Johansson.

Enligt Per Johansson är offroad-motorcyklarnas mångsidighet starkt bidragande till den starka försäljningen.

– Det är bra, praktiska bruksmotorcyklar som passar lika bra som pendlarfordon i storstäderna som att lösa transportbehov på landsorten, säger han.

Den andra trenden är det växande scootersegmentet. Från en blygsam volym för två år sedan har hittills i år 695 scootrar nyregistrerats. Enligt Per Johansson kommer volymerna att öka i storstäderna, och framför allt i Stockholm och Göteborg.

– Dels kan en scooter bli den andra bilen, dels omfattas den inte av trängselskatt och dessutom tar man sig fram snabbt med scooter i stadsmiljöer, säger Per Johansson.

Med anledning av trängselskatt kommer att införas även i Göteborg, spår MC-handeln en ökad efterfrågan på motorcyklar och framför allt scooter-modeller i landets andra stad framöver.

– Därför kommer många av de stora tillverkarna att visa många modeller under På två hjul i slutet av januari, förklarar Per Johansson, McRF.

Försäljningstoppen, t o m november 2011:

1. BMW R1200, 241 st

2. Honda CB, 110 st

3. Triumph Tiger 800, 199 st

Segmentsfördelning:

Offroad, 1772 st

Allround, 1485 st

Custom, 1267 st

Naked, 871 st

Scooter, 695 st