I Belgien har ett antal nya lagar trätt i kraft som gör livet för landets motorcyklister enklare, roligare och bättre. Bland annat är det numera tillåtet att köra i bussfil, parkera på trottoar och passera mellan köer. Dessutom har de infört krav på obligatorisk heltäckande skyddsutrustning.

Här följer en lista på de nya reglerna som rör motorcykelkörning i Belgien.

Kökörning:

Att passera mellan köer är tillåtet så länge som motorcykeln inte överstiger 50 kilometer i timmen, och att hastighetsskillnaden mellan bilarna och motorcykeln inte är högre än 20 kilometer i timmen. Kökörning är endast tillåten mellan de två filerna längst till vänster.

Körning i BUSSFIL:

Motorcyklar får köra i bussfil

Parkering på trottoar:

Parkering av motorcyklar och skotrar på trottoaren är tillåtet, så länge de inte hindrar fotgängare (och lämnar minst 1,5 meter fritt utrymme för fotgängare).

 

Barn som passagerare:

Barn, 8 år eller äldre får åka med som en "normal" passagerare baktill. Barn mellan 3 och 8 år tillåts endast at sitta baktill på 125-kubiks motorcyklar, och bara sitta i särskilda barnsitsar. Barn under 3 år är inte tillåtna på en motorcykel. I Sverige har vi redan generösa regler på detta område.

 

ATGATT – All The Gear All The Time:

Förutom hjälm måste motorcyklister bära heltäckande skyddsutrustning vid motorcykelkörning: Handskar, långärmad jacka, byxor och fotledsskyddande skor/stövlar.