Hojen är framkörd och solen tittar fram, MC-säsongen ligger i startgroparna. En del entusiaster har redan tagit de första turerna för säsongen, en del väntar på lite varmare väder. Oavsett vilken föare du är så finns det saker som är viktiga att tänka på för att få till en bra säsong. SOS International har samlat de viktigaste tipsen.

Början av säsongen kan vara förrädisk av flera orsaker. Fredrik Kreutzkopf, Key Account Manager, SOS international och mångårig MC-entusiast informerar:

- I början av säsongen så är du som MC-förare mest utsatt. Bilister är ovana vid motorcyklister efter en hel vinter utan dem på vägarna. Lägg där till att vägbanorna kan vara farliga med rullgrus eller halka på de vita vägmarkeringarna. Kom också ihåg att vi befinner oss i en årstid där vädret kan skifta snabbt så var alltid beredd på förändringar och anpassa din körning därefter.

SOS international möter årligen motorcyklister som råkar ut för driftstopp och olyckor tidigt i säsongen. I SOS Internationals statistik så ser vi att antalet olyckor och driftstopp ökar dramatiskt redan i april. Eftersom säsongen är så pass kort i Sverige så blir varje driftstopp dyrbar förlorad tid. Som motorcyklist kan man själv säkerställa några saker för att minimera riskerna.

Här kommer SOS Internationals bästa tips för MC säsongen:

Rätt utrustning är viktigt
Det finns åtgärder som ligger helt inom motorcyklistens egen kontroll att säkerställa och det är den utrustning som man väljer att åka i.

Hjälmen är den enskilt viktigaste delen och många är medvetna om vikten av att byta ut sin hjälm när den varit med om en olycka eller tappats i backen men det finns mer som är viktigt att hålla koll på.

När hjälmen plockas fram måste det säkerställas att fodret inte torkat utan fortfarande håller för ett stadigt grepp och inte glappar. Hur den förvarats är också en viktig faktor: inomhus i normal rumstemperatur. 

- De flesta MC-förare har bra koll på vad som gäller för hjälmen, men det kan slarvas mer med annan utrustning som skorna till exempel. Har du inte MC-skor och tappar hojen så kan du skada dig ordentligt. Rekommendationen är ett par bra MC-stövlar så att du minskar risken med att gå gipsad större delen av säsongen, understryker Fredrik Kreutzkopf.

Början av säsongen är en bra tid att göra en inventering även på dina kläder. Oavsett om du väljer att köra i skinnställ eller byxor och jacka med kevlar så kontrollera så vinterförvaringen inte har kompromissat säkerheten.

Resan är målet
För en lyckad semesterresa på din motorcykel så är ruttplaneringen en viktig del av förberedelserna. Långa sträcker på motorvägar blir snabbt påfrestande för kroppen.

- Vi som kör hoj, vi är ju ute och kör för att vi älskar och köra, inte främst komma fram till ett visst mål. Då kan man gott ta extra tid i planeringsstadiet inför en semester och hitta de vackra vägarna istället för att ligga på motorväg, säger Fredrik Kreutzkopf.

Det kan upplevas som enklare och säkrare att hålla sig till kända motorleder, men det finns utmärkta sätt att använda sig av GPS på sin MC nu mer. Antingen så köper man till en extern GPS som monteras på hojen eller så finns det fästen att montera så att du kan använda din mobil för navigering.

Vad händer om olyckan är framme?     
Enligt statistik som NTF[1] presenterar så är de flesta allvarliga MC-olyckorna förknippade med grov felbehandling, trots detta så är 25% av de som råkar ut för allvarliga olyckor förare som har framfört sin MC som lagen föreskriver och med lämplig säkerhetsutrustning och klädsel. 

- För bil är det lagstadgat att vid en krasch ska bilen kunna själv ringa upp en larmcentral för omedelbar hjälp till förare och passagerare. Detta saknas för MC. Vissa tillverkare har valt att lägga in funktionen men långt ifrån alla har det. Det finns dock appar som startas vid färd som kan larma SOS Alarm vid en olycka. Detecht är ett exempel. Åker du ensam så är du extremt utsatt om du kör omkull och inte kan larma, en sådan här lösning kan rädda liv så skaffa en och använd vid all typ av körning, uppmanar Kreutzkopf.   

Vanligaste skadetyperna för MC:

  1. Motorfel
  2. Elfel
  3. Olycka

Vanligaste skadeländerna för dig som väljer att ta med hojen utomlands: 

  1. Norge
  2. Danmark
  3. Tyskland

Källa: SOS International

[1] https://ntf.se/ntf-anser/motorcyklister/