Jämförelsekontroll av mätarställningen införs

Bilprovningen inför en jämförelsekontroll av mätarställningen. Under de senaste tiden har flera fall av fusk med mätarställning uppdagats. För att motverka detta och lugna oroliga kunder kommer Bilprovningen inte bara notera mätarställningen utan även kontrollera och jämföra den.

Med anledning av de senaste dagarnas uppmärksamhet kring fusk med mätarställningar inför Bilprovningen nu en kontroll av att mätarställningen inte är lägre än vid föregående besiktning. 
 
- Vi vill göra något för att lugna oroliga kunder. Därför väljer vi nu att i tillägg till besiktningen kontrollera och jämföra mätarställningen. Kontrollen införs omgående, säger Bilprovningens vd Benny Örnerfors. 
 
Mätarställningen jämförs och noteras, vid avvikelse, i protokollet
Kontrollen innebär att den mätarställning som finns registrerad från föregående besiktning i Transportstyrelsens bas jämförs med mätarställningen vid pågående besiktning. 
 
Eftersom kontrollen inte ingår i föreskrifterna kommer en eventuell avvikelse (en lägre mätarställning än vid föregående besiktning) att noteras under ”bra att veta” i protokollet.  
 
Kontrollen infördes från och med fredagen 25 januari 2019.