M 1000 XR-prototypen, som passande nog presenteras under jubileumsfirandet "100 år med BMW Motorrad" - är en förhandstitt på en supersportmotorcykel som enligt BMW ska behärska disciplinerna: landsväg, långdistanskörning och bankörning på en prestationsnivå som tidigare inte skådats inom detta segment.

Dominik Blass, produktchef kommenterar: "Med prototypen M 1000 XR ger vi en första förhandstitt på den tredje M-modellen från BMW Motorrad under vårt jubileumsår. Vi har utvecklat M 1000 XR, kallad M XR, baserad på nuvarande S 1000 XR, S 1000 RR och M 1000 RR, som en långdistans-sportmotorcykel med optimala touring-prestanda och supersportsdynamik för såväl landsväg som racerbanan." 

Den fyrcylindriga motorn från supersportcykeln BMW S 1000 RR med BMW ShiftCam-teknik, för att variera timing och ventillyft, används som bas. Med en toppeffekt på mer än 147 kW (200 hk), och angiven vikt på endast 223 kg fulltankad med bränsle, och chassiteknik, aerodynamik och styrelektronik utformad för högpresterande landsvägskörning, långdistanskörning och snabba varv på racebanan menar BMW att nya M XR upp dynamiska kördimensioner som tidigare varit reserverad för renodlade superbikehojar. Ytterligare viktminskning och förbättrad kördynamik kan uppnås med M Competition Package, som finns som tillval från fabrik. Topphastigheten för M XR-prototypen anges till cirka 280 km/h.

Förutom driv- och fjädringsteknik har aerodynamik också varit en nyckelpost under utvecklingsarbetet av den nya M XR-prototypen. Nya M XR fick winglets med syftet att säkerställa bästa möjliga körstabilitet även i höga hastigheter, trots rejält ökad motoreffekt. De tjänar särskilt till att uppnå bästa möjliga kontakt mellan hjulen och vägbanan - speciellt vid kraftig acceleration och i höga hastigheter.

Precis som M RR och MR kommer nya M XR med M-bromsar, och radiell handbromspump. M-bromsoken har en blåeloxerad beläggning i kombination med den berömda M-logotypen.

BMW Motorrad kommer att dela med sig av ytterligare information om nya BMW M 1000 XR under andra halvan av 2023.