Husqvarna Norden 901 presenterad

För närmare två år sedan visade Husqvarna Motorcycles upp konceptmodellen för sin kommande äventyrsmaskin. Under lördagen presenterades nya Norden 901 för en utvald skara på Azorerna, en ö-grupp långt ute i Atlanten. I skrivande stund pågår provkörningen av modellen för fullt på ringlande vägar i det grönskande vulkanlandskapet. Här kan du ta del av första bilderna och lite mer info om den nya äventyrsmaskinen. 

Väntan är över. Husqvarna Motorcycles har äntligen presenterat efterlängtade Norden 901. En mångsidig touringhoj som erbjuder gott om möjligheter för äventyrligt utforskande, både offroad och på landsväg. 

Efter att den 2019 visats upp på EICMA som en bejublad konceptmodell har Husqvarna skapat en mångsidig äventyrsmaskin med offroadkapacitet som gärna fortsätter vidare där asfalten tar slut.

Norden 901 är inspirerad av Husqvarnas rallymaskiner, byggd för att kunna ta sig långa, utmanande sträckor, på alla typer av vägar, genom olika typer av landskap. 

Norden 901 framstår som en tuff lättviktare i mellansegmentet av äventyrshojar. En mjuk och smidig, men samtidigt vridstark 899 cm3, 105 hästkrafter stark parallelltwin sätter fart på Norden 901 medan balansaxlarna minimerar vibrationer. Motorn sitter monterad i en lätt fackverksram av krom-molly-stål, redo för att bära förare, bagage och passagerare i vilken terräng som helst, med hjälp av WP APEX-fjädring med lång fjädringsväg (220/215mm fjädringsväg). Trådekrade hjul (21/18-tum) bidrar till ökad komfort, framförallt på ojämnt underlag. Förutom all sin offroad-förmåga erbjuder Norden 901 också god komfort och smidighet på asfalt.

När man kör i främmande terräng måste man kunna lita på sin motorcykel om en besvärlig situation uppstår. Därför backas bromssystemet hos Norden 901 upp av omkopplingsbart kurv-ABS från Bosch med street- och Offroad-lägen. Husqvarna Motorcycles lutningskänsliga Cornering Motorcycle Traction Control (MTC) är också där för att hjälpa, där särskild uppmärksamhet har ägnats åt dess nivåer av offroad-assistans.

För att göra varje körning till bästa möjliga upplevelse oavsett omständigheter finns det tre valbara körinställningar som standard (väg, regn, offroad) samt ett Explorer-läge som tillval. 

En Easy Shift-funktion möjliggör kopplingsfria växlingar, upp och ner, av den sexväxlade växellådan medan en Power Assist Slipper Clutch (PASC) bidrar till en mjukare och säkrare körning.

Norden 901 är designad för att kunna anpassas till dina specifika körkrav, och för göra den ännu mer användarvänlig erbjuder Husqvarna teknisk utrustning såsom flexibla ergonomiska lösningar, prestanda- och chassivariationer och möjligheten att personligen ställa in hur du vill att motorcykeln ska uppträda. Allt för att Norden 901 ska passa perfekt för dig. 

Norden 901 kommer att finnas tillgänglig från och med november 2021 hos auktoriserade återförsäljare av Husqvarna motorcyklar. 

 

Federico Valentini – Head of Husqvarna Motorcycles Marketing:  ”Ända sedan 2014 har Husqvarna Motorcycles varumärke konstant utvecklats. Lanseringen av Norden 901 innebär att vi nu beger oss in i ett nytt segment - touring. Motorcykeln fick ett entusiastiskt mottagande på EICMA 2019 och sedan dess har förväntningarna varit höga på den här lanseringen. Nu är den äntligen här och vi är övertygade om att Norden 901 har möjlighet att bli en favorit bland äventyrshojar och för förare med upptäckarlust.”

 

Tekniska höjdpunkter:

• Fackverksram av krom-molybdenstål med motorn som bärande element

• 889cm3 parallell-twin med 105 hk toppeffekt och 100 Nm vridmoment

• Justerbar WP APEX-fjädring

• Tre valbara körlägen (Street, Rain, Offroad) och Explorer-läge som tillval

• Omkopplingsbar kurv-ABS med Offroad-läge

• Ride-by-wire gasreglering

• Easy Shift-funktion

• Kurvkänslig traction control möjliggör nio nivåer av justerbar bakhjulsslirning (i Explorer-läge)

• Power Assist Slipper Clutch (PASC)

• Slanglösa trådekerhjul och Pirelli Scorpion Rally STR-däck 

• 19-liters bensintank uppges ge en räckvidd på upp till 400 km

• Som tillval finns anslutningsenhet som ger sväng-för-sväng-navigering, möjlighet till telefonsamtal och sköta musikspelarfunktioner från förarens smartphone

Husqvarna Motorcycles erbjuder även en kollektion av funktionell förarutrustning speciellt designad för Norden 901:s förare, framtagen för att hålla dig varm, torr och skyddad året runt. 

LÄNK: MER FAKTA OM HUSQVARNA NORDEN 901