KTM köper Ducati?

I en intervju med det tyska Speedweek förklarar KTM:s ägare och VD, Stefan Pierer, att Ducati är "det enda märket som passar oss [KTM]".

När Pierer köpte KTM år 1992 hade företaget bara strax över 100 anställda och sålde cirka 6000 motorcyklar årligen. Nu sysselsätter det österrikiska företaget omkring 5000 anställda, äger fjädringstillverkaren WP och motorcykeltillverkaren Husqvarna. Med Pierer vid spakarna har företaget gått från klarhet till klarhet, och nu uppstår givetvis frågetecknet huruvida Pierer även kommer försöka att få in Ducati under sina vingar?

"Jag har ett känslomässigt förhållande till Ducati. Ducati är Ducati, det finns inget mer att säga om det. Det enda märket som passar oss är Ducati. Allt annat kan du glömma. MV Agusta är för litet."

Det finns faktiskt redan idag en koppling mellan KTM och Ducatis nuvarande ägare, Audi, som levererar motorerna till KTMs häftiga sportbil X-Bow.

När Pierer fick frågan om KTM har kapitalet som krävs sa han. "Audi kan snart ha andra prioriteringar än motorcykeltillverkning på grund av dieselaffären och e-mobiliteten. Ducati är Ferrari inom motorcykelindustrin. Naturligtvis skulle det vara intressant att ha ett sådant varumärke i vår koncern."

Oavsett om köpet av Ducati blir verklighet eller ej så råder det inget tvivel om att Pierer har stora planer för KTM när han strävar efter att göra företaget till den tredje största motorcykeltillverkaren efter Honda och Yamaha senast år 2020.