Tarform Motorcycles presenterar sin första elmotorcykel

Utbudet av eldrivna motorcyklar växer snabbt. Nu har amerikanska Tarform Motorcycles presenterat sin första eldrivna modell.

Motorcykeln designades av företagets VD och medgrundare Taras Kravtchouk. Taras har en imponerande résumé som designer och teknologisk entreprenör med lång erfarenhet av industriell design.

Motorcykeln har ett antal 3D-framställda delar, inklusive sidokåpor som tillverkats med hjälp av lasersintring. Den lågt placerade strålkastaren och lädersadeln med sina synliga sömmar bidrar till motorcykelns retrokänsla.

De hydrauliska bromsreglagen smälter in läckert med styrets utformning, vilket gör att motorcykeln ser ut som om den har bearbetats av ett enda block istället för en sammanslagning av delar. Instrumentpanelen är inrymd i en bronsfärgad rund enhet som innehåller den digitala displayen som anger hastighet, batteriladdning och körläge.

Trekolvs bromsok och en inverterad framgaffel är standard fram, medan en mittmonterad kedjemotor sitter monterad precis framför fotpinnarna.

På bilderna saknas kedjeskydd, för att bryta de flytande linjerna på cykeln, men högst sannolikt kommer ett sådant att sitta där på den serieproducerade modellen.

Bakdrevet är enormt. Tarform har inte släppt några vridmomentspecifikationer, men vi gissar på att de blir ganska imponerande.

Tarforms nya elmotorcyklar kommer att byggas kring en modulär plattform som gör customisering och personifering enklare. Förare kommer att kunna uppgradera olika delar över tiden, till exempel byta ut ett större batteripaket för ökad räckvidd.

För närvarande kommer Tarform att skicka med ett batteri som uppges ge en räckvidd på 145 km i staden och 80 km på motorvägen, eller 121 km vid kombinerad körning.

Laddningstiden beräknas vara strax under 4 timmar för en komplett laddning, eller cirka 2 timmar och 50 minuter för 80% laddning.

Tarforms nya elmotorcyklar uppges även erbjuda ett ett antal "smarta funktioner", en växande praxis för många nya elmotorcyklar och skotrar. Tarforms digitalt integrerade smartsystem ska optimera körupplevelsen genom att övervaka motorcykelns ”hälsa”. Om eventuella underhållsproblem upptäcks, kommer föraren att varnas via sin smartphone och kan vid behov reservera ett möte direkt från appen. 

Basmodellen kommer att kosta 18000 amerikanska doller, och modellen (liksom en samlarmodell) går att förboka på https://tarform.com/