EICMA: BMW F750GS och F850GS - 2018

Under tisdagen presenterade BMW sina nya 2018-nyheter. Bland annat har den tyska tillverkaren snäppt upp nivån ytterligare inom Adventure-segmentet med nya F750GS och F800GS.

BMW F 750 GS

F750GS är en smidig och allsidig motorcykel för vardagspendlande men som inte heller säger nej då grusvägen dyker upp. Här finns automatisk stabilitetsreglering (ASC) och ABS-bromsar. Och med det fabriksmonterade tillvalet ”Connectivity”, med sin 6,5-tums TFT-skärm har du alltid stenkoll på färdvägen eller vem som ringer dig.

Trots 750 i modellnamnet är den tvåcylindriga motorn på 853-kubikcentimeter och med 77 hk och 83 Nm vridmoment på topp, tillsammans med en ny stålram. Här finns även 17 "och 19" gjutna aluminiumhjul. F 750 GS kommer nu med två körlägen - Road och Rain - ASC stabilitetsstyrsystem och, naturligtvis, ABS som standard. Ett brett utbud av originaltillbehör erbjuds också. Bland de mest intressanta höjdpunkterna på listan finns LED-strålkastare, ett nytt 6,5 "TFT-instrumenterin tillsammans med möjligheten att göra e-samtal.

Längst fram finner vi de nya strålkastarna. Motorcykeln stoltserar även med elektronisk bränsleinsprutning, och flerskivig koppling i oljebad som är mekaniskt manövrerad. Här finns även en gjuten aluminiumsvingarm, enkel stötdämpare där fjäderförspänningen är hydrauliskt justerbar med separat vred, och justerbar returdämpning.

Parallelltwinnen uppges erbjuda 77 hästkrafter på topp, samtidigt som bränsleförbrukningen sägs vara låg (0,41 l per mil enligt BMW).

För förare med A2-körkort finns den reducerade effektversionen med 35 kW (48 hk).

Här finns även möjligheten till sänkt fjädring som gör det lättare än någonsin för dig att komma in i GS-världen. För att säkerställa att du sitter perfekt kan F 750 GS anpassas till olika sitthöjder: från sänkt 770 mm upp till 830 mm.

Vill du ha en extra elegant motorcykel? Då är ”Exklusive style” med sin ”Stereo metallic matt” färg kanske något för dig. Med den här stilen sätter det galvaniserade kylarskyddet, det stora GS-emblemet och de granitgrå fälgarna en särskild prägel på F 750 GS. Det svart/gråa sadeln, handtagsskydden och det silveranodiserade styret rundar av utseendet.

F 850 GS

BMW är tillbaka till EICMA med en F 850 GS-modell. Den tvåcylindriga motorn är nu på 853 kubikcentimeter med en utlovad toppeffekt på 95 hk vid 8,250 varv per minut. Även chassiområdet har en del godis. Exempelvis lång fjädringsväg och 21/17-tums hjul där fälgarna nu också kan förses med slanglösa däck. Semi-aktiv bakfjädring finns som tillval. Modellen har dessutom berikats med tre körlägen, "Dynamisk", "Enduro", "Enduro Pro", tillgängligt som tillval. "Rain" och "Road" -inställningarna är standard.

Med det fabriksmonterade tillvalet ”Connectivity” har du tillgång till data för navigering, telefon, media och fordonsrelevant data, tydligt och kortfattat på en 6,5 tums TFT-skärm. LED-belysning finns som tillval.

Den exklusiva stilen, ”Exclusive style”har, förutom färgen ”Pollux metallic matt”, en guldanodiserad framgaffel och ett galvaniserat kylarskydd samt handskydd och en svartgrå sadel.

Har du ett sportig stuk och älskar att köra offroad? Då kanske ”Rallye-style” kan vara något för dig, med sina guldanodiserade fälgar, svart-röda sadel, handskydd och galvaniserade kylarskydd- och här ingår också den exklusiva lackeringen i färgerna ”Lightwhite uni, Racing red uni och Lupin blue metallic”.