Årets näst sista omgång av Trial-VM (utomhus), genomfördes vid La Mongie i Frankrike under helgen. Hondaföraren och mästerskapsledaren Toni Bou och hans främsta rival för mästerskapet, GasgGas-föraren Adam Raga, avslutade loppet med samma poäng. Den tid som används för att ta sig genom tävlingszonerna avgjorde vinnaren, som var Raga, med Bou på andra plats.

Ett litet misstag i två zoner hindrade Toni Bou från att ta ännu en seger i Trial-VM. En, enligt Bou alltför enkel tävling, satte stopp för hans vinnarsvit under fyra race i följd, som placerat honom i VM-ledningen. Två fel under det första och andra varvet under en överlag lättkörd bana var de enda misstag som begicks av Hondaföraren, som genomförde sista varvet felfritt.

Helgens VM-deltävling var en historisk händelse för den spanska tillverkaren GasGas, då GasGas toppade pallen i samtliga tre klasser av den senaste omgången.

I World Pro divisionen var det Adam Raga som fortsatte sin franska kärleksaffär med ännu en seger. Raga besegrade serieledaren Toni Bou – och utökade därmed sitt rekord till tio segrar under Frankrikes GP, där hans första seger kom redan år 2004.

I kategorin FIM Trial World Cup, var det nyss sexton år fyllda GasGas-föraren Arnau Farre - som var en mycket överraskande vinnare. Tonåringen från Spanien har tidigare som bäst varit sjua, under det brittiska GP:t, före hans seger på fransk mark.

Slutligen var det GasGas-föraren Teo Colairo som knep segern i FIM 125 Trial Cup, då han vann sin första seger för året, stärkt av påhejningar från hemmafansen.

Nästa omgång i Trial-VM är det spanska GP:t, den sista dubbelomgången av VM, som kommer att hållas i staden Arnedo-La Rioja-,  6-7 september.