Lag-VM i Supermoto

I helgen kördes Lag-VM i Supermoto i Pleven, Bulgarien. Banan som användes för ändamålet är helt i asfalt och istället för en off-road sektion så finns en sky-sektion med små hopp där man bara lyfter lite, velodromer och rejäla platåhopp, allt i asfalt. Svenska laget representerades av Ola Eifrem (S1), Jörgen Huvell (S2) och Christian Nilsson (Open).

 

Foto: Johan Söderström

På lördagens kval kördes först ett tidskval som bestämde placering i kvalheaten. Snabbaste svensk var Christian Nilsson och svenskarna hade bestämt att den med bäst kvaltid skulle få starta först av svenskarna på söndagens race.

_jsf1282_klar
I kvalheaten slutade Ola och Christian på varsin sjunde plats, Jörgen kvalade in som åtta i sin klass.

 

S1+S2

Ola Eifrem (S1) startade från åttonde startruta och tappade några förare i första böj och kom ut på omkring 15-16:e plats för att sedan passera några förare. Han låg sedan länge och jagade bakom Ville Jahulainen. Ola var rejält mycket snabbare men banan är svår att komma om på. När han tillslut tog sig förbi så började jakten på Belgaren Gaillard. Svensken kom ikapp men lyckades tyvärr aldrig ta sig förbi och slutade på en tolfte plats.

_jsf1356_klar

Jörgen Huvell (S2) fick dessvärre maskinproblem redan på andra varvet och hamnade längst ner i resultatlistan.

S2+Open

Jörgen ryckte till lite innan start och såg sedan till att starta sent så han var iväg som siste man. Han fick några varv senare en indikering av tävlingsledningen att han skulle in på en stop-and-go bestraffning, något som han tyvärr själv missade vilket resulterade i svartflagg, inga poäng för honom den här gången heller tyvärr.

jsf_4724_klar

Openföraren Christian gjorde en okej start men tappade några platser. Det är svårt att köra upp sig i resultatlistan eftersom många snabbare förare kommer upp bakifrån samtidigt som man själv har möjlighet att passera några av de som man själv är snabbare än. Christian körde in på en 13:e plats.

S1+Open

Nu var svenskarna tvungna att prestera för att inte hamna långt bak i resultatlistan. Christian fick en bra start från åttonde startruta och var ute som sexa, strax efter blev han passerad och lade sig då på en sjundeplats, något som han såg ut att kunna hålla trots hård uppvaktning av hemmaföraren Giorgiev. Med mindre än fyra varv kvar så händer det som inte fick hända, kedjan gick av på Christians cykel och denna gång hittar vi han längst ner i resultatlistan.

_jsf1322_klar

Även Ola startade bra från 22:a ruta och var uppe på en 17:e plats efter första varvet för att sedan avancera upp till 15:e plats. Han hamnade i en klunga med förare både tätt bakom sig och framför sig men varvet efter att Christians kedja gick av så var Ola i backen och trillade ner till en 19:e plats.

_jsf1296_klar

Ett mycket besviken svenskt lag slutade på en 12:e plats av fjorton lag med bara Englands juniorlag och Finland bakom sig.

 

Resultat - LAG-VM Supermoto

1:a Italien
2:a Frankrike
3:a Bulgarien