Helgens andra 21-varvs Assen-race i Superbike-VM resulterade i en dubbelseger för Kawasakiföraren Jonathan Rea. Teamkamraten Tom Sykes, som kraschade bort sig i första racet, slutade på andra plats.

Ducatiföraren Chaz Davies vann en välförtjänt andraplats i första racet medan Hondaföraren och MotoGP-legenden Nicky Hayden vann sin första pallplats i Superbike-VM.

Söndagens race startades under våta förhållanden men som snabbt torkade upp, vilket innebar att alla ryttare körde i depå för att byta däck i något skede.

Återigen visade Rea sin magiska touch på Assen, och vann sitt andra race för helgen, hans livs nionde race totalt på den holländska banan och hans femte raceseger för säsongen efter åtta försök. Han har nu lyckats samla på sig totalt 34 racesegrar i Superbike-VM, vilket placerar honom på en fjärdeplats på rankinglistan över alla tiders racevinnare i mästerskapet.

I början av racet, fortfarande med regnblöta banförhållanden, tog Sykes ledningen från sin startplats i pole position. Växlande väder och upptorkande bana gjorde att han tappade tempo och snart valde att köra in i depån för att byta däck, men i stridens hetta blev det mellanhårda däck på hojen både fram och bak, inte det mellanhårda framdäcket och slicks bak som han egentligen avsåg att använda.

Efter att Rea återvände från depån och skiftet till nya däck fick han snabbt upp tempot efter en stunds tempoanpassning med de nya däcken. Han och hans teamkamrat Sykes tampades om racesegern under de sista varven. Rea var den som slutligen tog segern och vann med en marginal på 2.442 sekunder. Han utökade därmed sin mästerskapsledning.

Sykes slutade på andraplats i race 2 med Hondaföraren Michael van der Mark på tredje plats.

Rea leder nu mästerskapet med sina 181 poäng, 45 poäng före Chaz Davies (136 poäng) med Sykes på tredje plats med 122 poäng.

Nästa deltävling i Superbike-VM körs 29 april-1 maj på italienska Imola-banan.