Under helgen kördes årets första deltävling i Superbike-VM på Philip Island i Australien. Det blev spännande racing, där åskådarna fick bjuda på en roligare mix av fler motorcykelmärken, där bland annat MV Agusta och Erik Buell Racing fyllde på startfältet som även representerades av Aprilia, Kawasaki, Suzuki, Ducati, Honda och BMW.

Den irländske Suzuki-föraren Eugene Laverty vann en sensationell seger i Race 1 ombord på sin GSX-R1000, vilket resulterade i historiens första seger för Voltcom Crescent Suzuki Team. Laverty är också den första Suzuki-föraren att få kliva högst upp på pallen i Superbike-VM sedan andra VM-racet på Kyalami 2010.

Efter en dålig start, låg han på sjunde plats i slutet av första varvet, och en tidig kamp med Chaz Davies (Ducati Superbike Team) och sedan med Jonathan Rea (Pata Honda World Superbike), påbörjade Laverty sin jakt på täten, i ett otroligt racetempo. När han väl hade nått upp till de främsta förarna, passerade irländaren Davide Giugliano (Ducati Superbike Team), Marco Melandri och raceledare Sylvain Guintoli (båda för Aprilia Racing Team) för att knipa förstaplatsen på varv 17.

Medan Laverty utökade sin ledning, var det Melandri som vann duellen med lagkamraten Sylvain Guintoli för att ta andraplatsen, medan Giugliano slutade på fjärde plats efter att ha förlorat en hel del mark under de sista varven. Loris Baz (Kawasaki Racing Team) var näste förare i mål, före Jonathan Rea (Pata Honda World Superbike) samtidigt som regerande Superbike-mästaren Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) hade det kämpigt, och så småningom slutade som sjua framför Chaz Davies.

RACE 2

Sylvain Guintoli (Aprilia Racing Team) vann race 2 på Phillip Island, hans femte seger i serien. Fransmannen är i och med segern mästerskapsledare efter öppningsrundan. Han låg på första plats på varv 15 när loppet blev rödflaggat, på grund av de tekniska problem som drabbade race 1-vinnaren Eugene Laverty. Irländarens GSX-R 1000-motor havererade när låg på en andraplats före Kawasaki Racing Team-förarna Loriz Baz och Tom Sykes, som därmed kammade hem de två resterande pallplatserna.

Davide Giugliano (Ducati Superbike Team) var fyra följd av Pata Honda-duon Jonathan Rea och Leon Haslam, medan Giuglianos teamkompis Chaz Davies körde till sig sjundeplatsen framför Marco Melandri (Aprilia Racing Team) och Toni Elias (Red Devils Roma Aprilia).

Nästa deltävling i Superbike-VM körs på spanska Aragon den 13 april.