Kawasakiföraren Tom Sykes vann helgens första race i Superbike-VM på tyska Nürburgring. Racet blev rödflaggat på artonde varvet som en följd av två krascher som involverade Hondaföraren Jonathan Rea och Suzukiföraren Leon Camier, som båda förlorat kontrollen över sina cyklar vid kurva 9, på oljeresterna från den trasiga motorn hos Federico Sandis ZX- 10R.

När rödflaggan dök upp var Marco Melandri (BMW) i ledningen efter en lyckad omkörning vid startsvängen, men eftersom de slutliga resultaten baserades på föregående varvet belönades Tom Sykes med segern, med Marco Melandri på andra plats och hans teamkamrat Chaz Davies på tredje plats. De tre körde, tillsammans med Rea, uppe i täten, men det var Sykes som ledde nästan hela loppet, efter att ha kört om Melandri vid andra kurvan under första varvet .

Mästerskapsledaren Sylvain Guintoli (Aprilia) har nu bara en enda poängs fördel till Sykes efter att han körde i mål på fjärde plats, före Davide Giugliano (Aprilia) , Michel Fabrizio ( Aprilia ) och Leon Haslam ( Honda) . Apriliaföraren Eugene Laverty hamnade på 15e plats efter en krasch vid kurva 4 i ett tidigt skede av racet, och återupptog racingen efter ett depåstopp. Hemmaföraren Max Neukirchner (Ducati) drog sig ur tävlingen på grund av ett tekniskt problem under det fjärde varvet.

Både Jonathan Rea och Leon camier flögs med helikopter till sjukhuset. Rea diagnostiserades med ett brutet vänster lårben, medan Camier sändes dit som en säkerhetsåtgärd på grund av en skada på sin hals.

RACE 2
Chaz Davies (BMW) fick kliva upp på översta steget på prispallen efter att ha vunnit det andra Superbikeracet för dagen, som blev rödflaggat under det nittonde varvet efter att wildcardföraren Matej Smrz (Yamaha) drabbats av en highsider och landade på banan bredvid sin YZF-R1. Davies försvarade framgångsrikt ledningen under de sista varven i en trevägskamp med andreplacerade Eugene Laverty (Aprilia) och teamkamraten Marco Melandri. Davies kunde upprepa exakt samma resultat som han gjorde förra året under de två racen, och uppnådde en efterlängtad raceseger efter sin dubbelseger på Aragon tidigare under året.

Trots avsaknaden av några de främsta förarna på grund av skador i dag (Loris Baz under uppvärmningen och Leon Camier och Jonathan Rea i första racet) präglades Race 2 av en hård kamp om segern. Tom Sykes ( Kawasaki) och Sylvain Guintoli (Aprilia) avslutade på fjärde respektive och femte plats, efter att ha varit mycket nära fronten under de flesta av racets 18 varv. De två förarna kom däremot inte tillräckligt nära för att vara med i kampen om topp-tre-placeringarna, medan sjätteplacerade Davide Giugliano ( Aprilia) förlorade mycket mark i slutfasen.

Topp 10 avslutades med Ayrton Badovini (Ducati), Michel Fabrizio (Aprilia) och Max Neukirchner (Ducati), med Badovinis teamkamrat Carlos Checa på elfte plats.

Med fyra omgångar kvar av säsongens Superbike-VM är Kawasakiföraren Tom Sykes i ledning med sina 287 poäng, med Apriliaföraren Sulvain Guintoli en poäng efter. Tredjeplatsen innehas av BMW-föraren Marco Melandri (257 poäng).

Nästa deltävling körs på Istanbul Park 15 september, följt av Laguna Seca (29/9), Magny-Cours (6/10) och med finalen på Jerez (20 oktober).