Ett historiskt ögonblick inträffade i Superbike-VM under helgen, då BMW-förare Marco Melandri vann på Donington med sin teamkamrat Leon Haslam som tvåa, endast 0.728 sekunder bakom.

Bakom BMW-tätduon pågick en stenhård kamp mellan främst fem förare, som alla tampades om den sista pallplatsen. Avslutningsvis var det Superpole-vinnaren Tom Sykes (Kawasaki) som vann en spännande fajt för att köra i mål som trea, med Jonathan Rea (Honda) som körde upp sig flera platser under de sista varven för att slutligen passera Max Biaggi (Aprilia) för att köra till sig fjärdeplatsen.

Regerande världsmästaren Carlos Checa (Ducati) kom sexa, fyra sekunder från segern. Med han inräknat var det fem olika tillverkare ibland de sex främsta i mål.

I söndagens andra Superbike-race tog Jonathan Rea (Honda) sin andra raceseger för säsongen efter ett incident-fyllt race. I den första kurvan körde Carlos Checa (Ducati) och Eugene Laverty (Aprilia) ihop och Checa gick omkull, och tog samtidigt med sig Jakub Smrz (Ducati) och Checas team-kompis Davide Giugliano i fallet.

Efter en mängd omkörningar och förare som körde av banan titt som tätt, såg det ut som om Haslam var på väg mot segern tills både han och Melandri körde brett i sista böjen och Rea tog sig förbi, och i vevan blev det lite väl tajt varpå Haslam föll, och tog med sig Melandri. Rea höll sig på hjulen och vann med drygt en halv sekund före Biaggi, och Sykes cirka två sekunder bakom. Leon Camier (Suzuki) imponerade med en fjärde plats.

I mästerskapet leder Max Biaggi (Aprilia) med 128,5 poäng, medan Sykes ligger tvåa med 123,5 poäng, Rea trea med 108, Checa 105,5 och Melandri 97,5.