En härlig måndag fullmatad med dramatik och med oförutsägbart slutresultat avrundades med att den italienske Apriliaföraren Max Biaggi vann båda 21-varvsracen på Miller vid Salt Lake City, inför rekordmånga 55.000 åskådare.

Max Biaggi har nu en 15 poängs ledning över den engelske Suzukiföraren Leon Haslam (Suzuki). Kanske hade utslaget på racen blivit annorlunda om Ducatiföraren Carlos Checa inte fått stopp på sin maskin, i båda racen. Han fick istället nöja sig med att sätta de snabbaste varvtiderna i båda racen och ett nytt varvrekord på 1'48 0,045 under första racets fjärde varv.

Hursomhelst så körde Max Biaggi hem sin tredje dubbelseger för året efter liknande bedrifter på Portimao och Monza tidigare i år.

 

Race 1

En häftig tvåmannakamp om herraväldet i Race 1 resulterade plötsligt i en klar seger för Max Biaggi då racets ledare Carlos Checa var tvungen att bryta på grund av elfel på sin Ducati under varv 19 av 21. Nästan fem sekunder efter Biaggi var mästerskapsledaren Leon Haslam tvåa med sin Suzuki, och den tredje pallplatsen säkrades av Ducatiföraren Noriyuki Haga.

Leon Camier hade en pallplats ordnat för sig och sin Aprilia under större delen av racet, men kunde inte hålla Haslam och Haga bakom sig under det sista varvet. BMW-föraren Troy Corser var femma medan Shane Byrne körde till sig en lysande sjätteplats på sin Ducati.

Luca Scassa, Sylvain Guintoli, James Toseland och Ruben Xaus knep de sista fyra av de tio bästa placeringarna.

 

- Jag är mycket lycklig. Jag tror Checa förtjänade det här racet eftersom han körde mycket hårt. Ärligt talat, han förtjänade det, men racing är racing och ibland kan dessa saker hända. Denna gång var det vår tur. Vi hade ett mycket bra tempo och jag är glad för mig, mitt team och Aprilia, kommenterar en glad Max Biaggi.

 

20100516Kyalami15_GRace 2

Efter att den stora mästerskapsrivalen Leon Haslam kraschade ut ur tävlingen på andra varvet, resulterade Max Biaggis andra segern för dagen i en 15 poängs ledning i mästerskapstabellen. Leon Camier körde in på andraplatsen med sin Aprilia medan Yamahaföraren Cal Crutchlow knep tredjeplatsen. Carlos Checa fick ännu en gång se sin Ducati stanna på banan efter att ha legat i ledning.

Bakom pallstriden Haga var fyra, Corser femma och Guintoli sexa. Shane Byrne kom sjua och Jonathan Rea åtta.

Detta är ett historiskt ögonblick i mästerskapet då det är första gången som två Aprilia har avslutat på pallen som etta och tvåa.

Max Biaggi har nu totalt 257 poäng, före Leon Haslam på 242 och Jonathan Rea ( Honda) med sina 151 poäng. Carlos Checa lämnar Amerika med sina 141 poäng, på fjärde plats, med Haga nu bara sex poäng bakom honom.

 

-Vi körde hem en dubbelseger, och det var min dröm. Innan vi kom hit hoppades och drömde jag om att göra en dubbelseger. Det är precis vad jag behöver. Jag hade också lite tur eftersom Checa hade vissa problem, men hursomhelst är dessa 50 poäng till stor hjälp för mig och mitt team. Jag är glad för min teamkamrat också. Den här maskinen är bara ett och ett halvt år och vi utvecklat cykeln mycket, mycket starkt. Ingenjörerna har gjort ett bra jobb. Jag är mycket glad över mina vänner hos Aprilia, som förstår att den här motorcykeln är en vinnande maskin, kommenterar Max Biaggi helgens dubbelseger.