Lördagen den 11 augusti bjuder SSI/ Svemo och Flattrack Sweden in intresserade för att informera om introduktionen av Flat Track, en ny motorsport som Svemo nu sanktionerar och tar in i sin organisation.

Kom och upplev svensk motorhistoria i Nyköping nu på lördag!

Banan är öppen för alla förare mellan 14.00 och 16.00.

Ta med din Motocross-maskin eller Flat Track-cykel, och passa på att lär dig mer av den Europeiske Flat Track-föraren Jan Willem Jansen (Dutch Brothers), som kommer att hjälpa till med lite tips och bjuda på en fajt på banan.

Mer information HÄR

Vägbeskrivning till banan HÄR

Flat Track är en rundbane-disciplin från USA med en lång historia. Under de senaste åren har sporten växt och sakta förflyttas över till Europa. Jan-Willem Jansen har under de senaste 5 åren drivit ett inofficiell EM och under 2012 arrangerades för första gången FIM Cup med hjälp av Speedway legenden Armando Castanga, en serie som ska ligga som grund för ett framtida VM. Många länder i Europa har sedan ett par år tillbaka sin egen serie.

Tävlingarna körs individuellt, man åker ca 8-12 förare i 8 varv eller mer. Förarna tilldelas poäng efter placering och den med mest poäng i grundomgången tar sig till en avgörande final.

Runt om i världen körs tävlingar går på fyra olika typer av banor, Half Mile, TT, Mile och short track (Speedwaybana). De olika banorna ger olika karaktär åt tävlingarna.

Flat Track körs på en uppsjö av motorcyklar med olika fabrikat på ramar och motorer, de som vi främst förknippar med sporten är kanske 750 Harley twins. Dagens utveckling av 4 takts motocross motorcyklar har gjort att dom lämpar sig bra med ett par justeringar, tex sänkning, styvare stötdämpning och dom traditionella breda däcken. Idag går det tävlingar där det uteslutande är modifierade motocross motorcyklar som förarna åker på och enkelheten och tillgången till maskinerna har inneburit att den här nya folksporten har växt stort under de senaste åren.

I FIM:s reglemente ingår Flat Track under Rundbana vilken innebär att funktionärer och domare inom Speedway och Isracing även kan ta uppdrag inom Flat Track. Banor som idag är godkända för Speedway kommer efter en uppdatering av banlicensen även kunna utnyttjas för Flat Track. Förare med licens i en annan disciplin kommer att kunna köpa en tilläggslicens och därmed kunna tävla med en gång.

Svemo – Svenska Motorcykel & Snöskoterförbundet tar från och med nu in Flat Track som en av sina discipliner och sporten kan nu utnyttja Svemos ständiga arbete med att värna om utveckling och säkerhet i MC sporten både nationellt och internationellt. Svemo ger sporten koppling till FIM, det Internationella Motorcykel Förbundet och möjlighet till ett Internationellt utbyte av både för förare och svenska arrangörer. Svemo har idag ca 10 000 licenserade förare i 13 olika grenar. Det blir Svemos bolag för rundbanesport SSI AB – Svensk Speedway & Isracing AB som kommer att administrera och driva Flat Track verksamhet i Sverige.

Flattrack Sweden är en intressegrupp som verkar för att informera och marknadsföra sporten i Sverige. Idag finns ca 400 Svenska och utländska förare i gruppen Flat Track Sweden. Under 2013 har Flattrack Sweden ambition att resa runt i Sverige och informera om Flat Track med mål på en egen serie 2014.

 

Kontaktperson Flattrack Sweden:

Patric Andersson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

www.facebook.com/groups/flattracksweden