Filip Backlund och Quattro Plant Cool Kawasaki startade de officiella British Superbike (BSB) testerna på Silverstone och Donington Park i toppskiktet. På Silverstone var endast två förare snabbare än Filip Backlund och det endast med två tiondelar. Världstjärnorna Leon Haslam och Michael Laverty toppade listan från Silverstone med 2,06.182 för den förstnämnda. Filip var 0.223s ifrån på sin tredjeplats där topp tio körde inom åtta tiondelar.

-Vi testade många olika setups och även när jag satte mina snabbare varvtider så hade vi väldigt mycket kvar att ge. Vi hade en stor reserv och äntligen har jag förstått hur teamet vill att jag ska köra hojen, det kändes riktigt bra på Silverstone, säger Filip Backlund.

Två dagar senare startade årets andra officiella testdag på Donington Park där återigen samtliga startande i BSB måste delta. Denna dag började med strul och avslutades med en jobbig krasch med ett brutet nyckelben som följd.

- Första och andra passet hade vi problem med framgaffeln som K-tech lagade inför det tredje. Jag skulle ut på mitt första flygande varv på det mjuka däcket när jag kraschade. Antagligen hade däcken inte nått upp till arbetstemperatur, suckar Filip Backlund som dagarna efter kraschen opererades.

- Vi var med så bra och kände oss riktigt starka. Jag kunde ha kört ännu snabbare på Silverstone som är premiärbanan och på Donington var jag elva av totalt 45 förare, 1,2s efter. Jag skulle ut på det ett snabbt varv och kraschade några kurvor innan mitt första flygande varv, säger Filip Backlund.
I måndags opererades Filip Backlund av doktor David Clark som förstärkte Filips nyckelben med en metallplatta och skruvar. Dr. David Clark har lagt sina helande händer på GP-stjärnor som Cal Crutchlow, Noriyuki Haga och Lowes-bröderna Alex och Sam. Räkna med ett väl utfört arbete.

- Jag ska försöka återhämta mig snabbare genom att sitta i en "Hyper barrier chamber", en tryckkammare som ska påskynda läkningsprocessen. Detta används av många idrottare och ett exempel är James Ellison som efter en handoperation som skulle ta en hel säsong att återhämta sig ifrån var tillbaka redan efter en månad, säger Filip Backlund.

På Filip Backlunds agenda är planen att köra nästa officiella testdag, 22 april, på Oulton Park. Därefter är tanken att Filip ska göra tävlingscomeback i deltävling två 1-2 maj på Oulton Park.