Årets inledning har onekligen varit lite småtrög för Filip Backlund i brittiska Superbike-mästerskapet. Under årets fjärde tävlingshelg i det brittiska Superbike mästerskapet tog Filip Backlund äntigen sina första poäng för säsongen. Och vilken poängskörd det blev på Snetterton.

De tre inledande tävlingarna låg Filip och teamet ständigt på fel sida om marginalerna men det längre uppehållet gjorde de båda gott och äntligen kunde de leverera.

- Vi gjorde små förändringar till det bättre under hela helgen och vi fick till en cykel som var mer lugn och harmonisk, vilket gjorde att jag kunde bibehålla mer fart genom sväng. Tillsammans med att vi fick ordning på elektroniken så att motorbromsen fungerade bättre gjorde att jag kunde vara stark både in och ut ur kurvorna, säger Filip Backlund.

Lördagens kvalificering gick dessvärre inte som planerat för Filip Backlund. Han slog till med sjätte snabbaste tid och kände sig stark.

- Det började regna under Q2 och jag fick inte till någon bra varvtid så jag fick nöja mig med 15:e startruta inför söndagens första heat, säger Filip Backlund.

Söndagen började bra med åttonde tid under uppvärmningen samtidigt som Filip kände sig taggad för att köra upp sig genom fältet och ta säsongens första poäng. Han startade bra men var något för ivrig, först när han lugnade ner sig fick han till ett flyt i sin körning och avancerade till elfte plats, innan motorn skar och därmed ridå.

Bästa varvtid under heat ett bestämmer startpositionerna inför heat två och Filips bästa tid räckte till en elfte startruta.

- Jag gjorde en sämre start i det andra heatet och var nere på 18:e plats efter det första varvet. Jag blev övertaggad och överkörde lite. Först flög jag av sadeln och var nära att krascha och sedan drev jag även av banan och körde på gräset. Jag körde om Linfoot på det nästsista varvet och tog Parkes och Iddon på det sista varvet. Ellison var en aning för långt fram, säger Filip som slutade racet på en åttonde plats och det endast tre tiondelar efter Ellison.

Under det andra heatet noterade Filip racets femte snabbaste tid och var endast tio sekunder ifrån segraren Shane Byrne och fem sekunder ifrån en pallplats.

- Jag vet att vi har tempot att vara med och utmana där uppe. Jag måste bara "coola" ner mig något och köra i mitt tempo. Det är otroligt tufft i BSB och det är lätt att överköra ibland och det är då misstagen kommer, säger Filip.

Inför nästa deltävling, om två veckor på Knockhill, ska Filip och teamet försöka hinna med en testdag samt träna starter.

- Jag måste verkligen få till mina starter som tyvärr har hämmat mig något i år. Jag ser verkligen fram emot Knockhill där vi tidigare gjorde ett mycket lyckat test. Både jag och min teamkollega Cooper körde inom 0,4s ifrån Byrnes bästa tider från ifjol på dagsgamla däck. Vi har en bra setup att utgå ifrån så vi mot Knockhill med ett stort leende på våra läppar, avslutar Filip Backlund.

Äntligen visade Filip var skåpet ska stå genom att vara den högst placerade föraren i Anvil Hire TAG Racing Kawasaki-föraren genom sin åttonde plats i heat två där han också åtta otroligt efterlängtade poäng. Richard Cooper samlade däremot fler poäng då han körde in på en tionde respektive tolfte plats. Shaun Winfield placerade sig 25:a i heat ett och fick bryta det andra heatet.

Vann gjorde Shane Byrne (PBM Kawasaki) dubbelt upp och i båda heaten var han före Josh Brookes (Milwaukee Yamaha) och Jason O´Halloran (Honda Racing).

Nästa deltävling körs på Knockhill 3-5 juli.