Silverstone stod värd för årets elfte omgång av det brittiska mästerskapet (BSB) 3-5 oktober. Filip Backlunds utvecklingskurva fortsätter att gå spikrakt uppåt då han under denna helg plockade lika många poäng som han gjorde under sina två första i mästerskapet.

Under fredagens träningar var Filip tre sekunder efter snabbaste förare under det första passet och till det andra passet kapade han tid och var två sekunder efter.

Silverstone bjöd på typiskt brittiskt väder då kvalet kördes i blött och därefter upptorkande. Detta bjöd publiken på mycket dramatik med flera krascher.

 - På Q1 satte jag en tid som räckte till toppen och efter några varv körde jag in i depå för att inte riskera en krasch då min tid skulle räcka för att kvalificera mig vidare till Q2. De andra förarna körde vidare och fortsatte att förbättra sina varvtider. Jag åkte ut på Q2 med regndäck men då banan hade börjat torka upp räckte inte min tid för att avancera till Q3 där de gör upp om de tio bästa startplatserna. De flesta åkte ut med slicks bakdäck så det var en liten tabbe av oss, säger Filip Backlund om lördagens tuffa kvalificering som slutade med 15:e startruta.

Söndagens första heat sänkte Filip sina varvtider ytterligare och var nu 1,3 sekunder ifrån snabbaste förare, flerfaldige mästaren Shane Byrne. Tävlingen bjöd på mycket dramatik både i kampen om segern och om fjärde platsen. Shane Byrne vann med 0,084s tillgodo ner till Ryuichi Kiyonari. Kampen om fjärde platsen stod mellan inte mindre än 10 förare! Filip körde slutligen in på en 13:e plats men mindre än sekunder efter fyran och 0,021s ifrån Chris Walker på 12:e plats.

Även söndagens andra heat kördes i torrt och Filip ökade tempot ytterligare! Han var inom en sekund ifrån toppförarnas tider och körde varvtider som var endast tiondelar ifrån förarna som slogs om den sista pallplatsen.

Filip startade tia i heat två men tappade omgående fyra platser i starten.

- Den är så otroligt svår att starta med, säger Filip Backlund som annars är känd för att vara startsnabb.

- När jag väl kom om de förarna höll jag ett bra tempo, säger Filip som slutade racet på en elfte plats, denna gång åtta sekunder före Chris Walker på tolfte.

Ryuichi Kiyonari vann heat två före Shane Byrne med 0,074s skillnad efter 14 körda varv.

- Kan jag kapa mina tider 0,5-1 sekund så kan jag kvala högre upp och då slipper jag förlora så mycket tid på att köra om andra förare. Kvalet är lite som att läsa på ordentligt inför ett prov. Har man läst på så klarar man provet lätt. Har man inte gjort läxan så får man svettas mer istället när det väl gäller, säger Filip Backlund som är mycket väl medveten om sin goda utveckling i klassen men ändå inte är nöjd förrän han vinner.

En 13:e respektive 11:e plats på Silverstone ger ytterligare åtta poäng och nu är Filips totala poängskörd 16.

Nästa deltävling, 24-26 oktober, på Brands Hatch GP är årets tolfte och därmed säsongsfinal med tre heat under söndagen!

Webbinfo: 
Facebook: filipbacklund14 
Twitter: @filip_backlund 
Instagram: @filipbacklund14 
Internet: www.filipbacklund.se

Live-uppdateringar samt resultat: 
www.britishsuperbike.com