En skön seger och ett nytt banrekord blev helgens facit för Filip Backlund på sin ILR Kawasaki. Detta efter att ha kvalat in på andra position till helgens tävlingar på Silverstone i den elfte deltävlingen i det brittiska mästerskapet.

Helgen inleddes med en fri träning och sedan ett första kval där Filip körde in på snabbaste tid hela 1,2 sekunder före tvåan. Detta på torr bana och gav stort hopp inför resten av helgen. Till andra kvalet ändrades inställningarna, och efter det gick det snabbare på några partier medan det gick långsammare på andra. Det räckte ändå till tredje tid under det passet, och en andraplacering totalt, endast 11 hundradelar från pole. Söndagen inleddes med warm up, och återigen var Filip snabbast.

När starten gick kom Filip iväg helt perfekt och tog ledningen direkt. Efter ett varv var hans försprång till tvåan nästan en sekund. Därefter radade Filip upp nya banrekord med att köra på tider under det gamla banrekordet för varje varv. Filip dominerade racet fullständigt och vann med över 9 sekunders marginal till andreplacerade Hudson Kennaugh. Tredjeplatsen intogs av Lee Jackson.

-Jag är enormt glad över första segern och sättet jag tog den på. Det var aldrig något snack och jag malde på i mitt tempo. Det visade ju sig vara banrekordsfart nästan varje varv. Okej, jag såg inte hela tavlan så avståndet bakåt missade jag. Jag ville så gärna vinna så jag vågade inte pruta något, ingen skulle få ta segern ifrån mig på sista varvet den här gången. Nu har jag ett bra grepp om bronset totalt också och det skall bara bli mitt! Självklart har jag nu fått segersmak så en ny på finalen skulle sitta fint. Till slut vill jag tacka teamet, mina sponsorer och alla som hejar på mig, berättar en mycket glad Filip Backlund.

-Sådana här dagar är helt underbara! Filip utklassade allt motstånd, ja det var verkligen så. Jag är mycket imponerad av Filips framfart idag, det var helt fantastiskt. Det var största segermarginalen i år och näst efter att vinna mästerskapet så är en bra avslutning på säsongen det viktigaste. Nu blir focus på att fortsätta tillhöra toppen i finalen men såklart även vid behov köra taktiskt och säkra mästerskapsbronset, säger Filips manager Joakim Wiedesheim.

I mästerskapet är Filip nu trea med sina 125 poäng.

1. Hudson Kennaugh 168
2. Adam Jenkinsson 148
3. Filip Backlund 125
4. Victor Cox 107
5. Lee Jackson 106
6. T Aquino 102

Finalen går på Brands Hatch 18-20 oktober