En andraplats med mersmak blev helgens facit för Filip Backlund på sin Kawasaki ZX-10R. Detta efter att ha kvalat in på sin första poleposition för året i helgens tävlingar på Donington Park i den tionde deltävlingen i brittiska mästerskapet.

Helgen inleddes med en fri träning och sedan ett första kval där Filip körde in på snabbaste tid, hela 6 tiondelar före tvåan på den regnvåta banan. Till andra kvalet var banan torr och efter ett mycket dramatiskt kval lyckades Filip återigen ta pole med 2 hundradelars marginal. Filip var sprudlande glad efter kvalet för att ha tagit årets första pole, men också för att de senaste helgernas tekniska problem tycktes helt bortblåsta.

När starten gick kom Filip inte iväg helt perfekt utan var trea in i första kurvan. Redan halvvägs in på första varvet passerades Victor Cox och Filip var nu tvåa bakom Hudson Kennaugh. Nu följde en jakt där Filip följde med i Kennaughs bakhjul till dess att fem av 15 varv återstod. Då satte Filip in en snygg attack och försökte dra ifrån. Det lyckades dock inte och jakten fortsatte nu med ombytta roller. Filip satte nytt banrekord, tappade banrekordet varvet efter och slog nytt banrekord igen. Tempot var högt och frågan var om Hudson skulle riskera sin mästerskapsledning för en attack på sista varvet. När sista varvet kom såg det ut som Hudson inte hittade något läge, men i näst sista kurvan flöt Filip ut lite och genast var Kennaugh förbi. In i sista kurvan gick Filip på innern och var en kort stund förbi. Ut ur kurvan kom de i princip jämsides och Filip gav allt, fick ett litet släpp och var nära en highsider, och kunde inte matcha Hudson i kampen mot mållinjen. Till slut skiljde endast 2 tiondelar till Hudson Kennaugs fördel med Filip som tvåa och Victor Cox trea, 1,2 sekunder bakom.

-Jag är mycket nöjd med helgen. Jag var med bra hela tiden och det kändes härligt att vara bland de snabbaste varje gång vi var på banan. Jag ska ta med mig detta i de avslutande racen och försöka avsluta med två pallplatser och medalj totalt. Jag vill avsluta med att tacka alla i teamet som gav mig en perfekt hoj denna helg, kommenterar en glad Filip Backlund.

-Härligt att vara på pallen igen och en stor eloge till Filip som inte hängt med huvudet utan hela tiden jobbat på. Filip avancerade igen totalt och är återigen fyra med bra chans på bronset. En bra avslutning på säsongen skulle vara det bästa Filip kan ge sig själv inför vinterns förhandlingar och arbete. Vi har ingen seger ännu men en rad pallplatser vilket imponerat storligen i England då nykomlingar inte brukar vara i toppen första året i serien, avslutar Filips manager Joakim Wiedesheim.

I mästerskapet är Filip nu på en total fjärdeplats med sina 100 poäng.

1. Hudson Kennaugh 148
2. Adam Jenkinsson 145
3. Victor Cox 103
4. Filip Backlund 100
5. T Aquino 91

Nästa tävling går på Silverstone 4-6 oktober