Alexander Lundh är klar för Moto2-serien 2012 och blir därmed den förste svenske roadracingföraren som tävlar i Grand Prix-sammanhang på åtta år.

Lundh ska köra för tyska MZ, och samtliga race och kval kommer att sändas på Viasat Motor.

– Moto2 är förmodligen världens tuffaste klass, säger han till Viasat Motor.

Senast en svensk körde en full Grand Prix-säsong var 2004 då Johan Stigefelt gjorde sin sista säsong i 250VM.

Nu är det äntligen dags för en svensk arvtagare att ta plats på världens häftigaste roadracing-scen.

– Det här är stort. Jag har kört två säsonger i Supersport-VM, men kände att jag ville komma vidare till GP, och Moto2 är förmodligen världens tuffaste klass, säger Lundh.

Och Johan Stigefelt har haft ett finger med i spelet för att Lundh ska få in foten i finrummet.

– Johan har hjälpt mig mycket, framför allt i höstas då han fixade testkörningen med MZ, som gillade vad de såg. På den vägen är det.

I Supersport både körde han och drev sitt eget team – Cresto Guide Racing Team.

– Det ska bli skönt att enbart lägga fokus på tävlandet nu. Teamchefen Martin Wimmer har själv kört GP i många år, och vet vad det handlar om, säger Lundh som under förra säsongen var inblandad i en otäck krasch i holländska Assen.

Efter en kollision gled svensken i banans riktning när han blev påkörd i huvudet av en framrusande konkurrent. Men Lundh klarade sig med hjärnskakning och brutet finger. Med stjärnan Marco Simoncellis tragiska dödsolycka färskt på näthinnan, blir incidenten ännu otäckare.

– Alla vet vilka risker som finns, så man får försöka vara smart och använda de bästa skydden som finns. Man får inte vara för rädd heller, för då kan man lika gärna lägga av med en gång.

Just nu pågår förberedelserna för fullt inför debutsäsongen.

– Jag ligger i stenhård fysträning för att komma i så bra form som möjligt.

– Det kommer att bli tufft, särskilt i början. Men vårt mål är att köra stadigt och mot slutet av säsongen börja ta poäng.

Premiären avgörs på Losail Circuit i Qatar, den 6 april och direktsänds precis som resterande race, inklusive kval och träning, i Viasat Motor.

– Att Viasat Motor sänder är inte bara bra för mig personligen utan även för svensk motorsport. Genom att visa att det går komma hit kan jag förhoppningsvis få nya ungdomar att satsa.