Många svenskar på plats

I helgen kördes EM-finalen i roadracing på Albacetebanan i soliga Spanien. Det var fruktansvärt många snabba förare på plats i alla klasser, och en hel hög med svenskar. Petter Jansson var snabbaste svensk i Superstock medan Robert Gull körde till sig en 22:a plats med sin 125:a. Här följer rapporten från Highsider.se.

Hela Europa hade skickat sina duktigaste förare och det fick vi verkligen smaka på. Bäste skandinav över alla klasser var Petter Jansson i Superstock 1000 och Helge Spjeldnes i Supersport, med sina respektive 19:e platser utmärkte de sig i sina egna race i racen.
Robert Gull körde i mål på en 22:a plats efter att ha tampats hårt om att försöka ta sig upp på en topp tjugo placering. Men fick ge efter under senare delen av racet. Italienaren Lorenzo Salvadori vann racet och var över sju tiondelar snabbare i sitt snabbaste varv än näste man!

Thommy Sköld fick inte ens vara med i startögonblicket då hans Aprilia bluddrade bort sig under warmupvarvet.. Mycket tråkigt! Norrbaggen Gulliksen kraschade bort under första varvet. Så ende skandinav i mål efter Gull var Henning Flathaug på 32:a och sista plats.

Petter Jansson fick ihop hojen till slut och kom till start! Dock så missade han sitt sightseeinglap med några fåtal sekunder. Ingen fara på taket då han iallafall fick vara med på warmup varvet. Superstock 1000-racet leddes till större delen av #34 Javier Del Amor men så tappade han plötsligt till en fjärdeplats på det sista varvet.

Tyvärr vet jag inte varför då han var arg som ett bi efter racet och höll på att snubbla och slå sig på vägen tillbaka till sin lastbil. L´oreal Yamaha-teamet hade depåns i särklass lyxigaste lastbilar, men säkert inget som tröstade Javier efter ett så tråkigt avslut. Juniorracet vanns av Xavier Simeon som i det totala racet körde i mål på en fin femteplats. Pallen erövrades av spanjorera medans Jörg Teuchert från tyska IDM knep fjärdeplatsen.

Superstock 1000-racet vanns istället av Amors teamkamrat, #31 Carmelo Morales. Andra man i mål var Kawasakiföraren Javier Fores. Dock blev han diskad med hänvisning till den tekniska kontrollen som utfördes. Petter Jansson blev då nittondeman i mål. Han körde på grymt bra men tappade några placeringar mot slutet av racet.

Pawel Skopek hade en lätt demolerad hoj efter några varv och gissningvis synade han marken, med tanke på att han också hade tappat till sista plats. Han pinnade på rätt så ordentligt och körde upp sig till en sjuttondeplats. Varvtidsmässigt var det också Petter som var snabbast av svenskarna med 1.34.123. Vi vill se honom i Pro Superbike nästa år!!

Per Björk öppnade svagt under början av racet.

- Allt kändes bara fel, kändes nästan som att vi hade bytt fram och bakdäck, berättar Björk. Men efter de inledande varven höjde han sig rejält och satte ett sjujäkla tempo. Han dundrade förbi både Solli, Cajback och Andersson och avslutade racet på en 21:a plats.

- Ja det hade väl vart bättre att köra så racet igenom istället för att tappa i början, men jag är nöjd ändå. Det gick ändå helt ok, förklarar Björk som var näst snabbast av svenskarna med sin personbästa 1.34.706.

Utav 34 förare som kom i mål var det elva "juniorer". Alltså under 25 år. I juniorracet blev Björk femma, med Cajback och Solli på sjätte respektive sjunde plats. I den svenska varvtidsligan kom Svensken trea med 1.35.946 och Cajback fyra med 1.36.057. Svensken var 22:a man i mål med Cajback endast sex hundradelar efter sig.

Det är redan nu klart att nästa års UEM Final ska köras 1 november. Även denna gång på Albacete.