Ian Hutchinson skapade historia på Isle of Man

Ian Hutchinson skapade historia under fredagen då han blev den förste någonsin att vinna fem TT Race under en och samma vecka på Isle of Man, vilket han gjorde efter att ha vunnit det dramatiska Senior-racet som kortades till fyra varv.

Hutchinson tog täten från början och då hans främsta rivaler, John McGuinness tvingades bryta och Conor Cummins kraschade kunde han tämligen ”enkelt” vinna med en segermarginal på 37,77 sekunder före Ryan Farquhar och Bruce Anstey.

Phillip McCallen var tidigare den enda mannen i loppets 103 åriga historia att vinna fyra TT-race under en och samma vecka, vilket han lyckades med år 1996.

Det inledande 6-varvsloppet inleddes under blå himmel och vackert solsken och åskådare kunde njuta av den thriller som Hutchinson, McGuinness, Cummins och Guy Martin bjöd på under de första två varven. Samtliga av dessa alla noterades för varvtider med en snitthastighet på över 200 kilometer i timmen, och mindre än sex sekunder skiljde kvartetten åt efter första depåstoppet, McGuinness i täten före Martin, Cummins och Hutchinson.

Plötsligt rapporterades Martin som saknad vid Glen Helen under tredje varvet och uppgifter kom att han varit inblandad i en incident vid Ballagarey. Hans motorcykel hade slagit eld och loppet rödflaggades samtidigt som brandkåren skickades till platsen, och hela ön höll andan i oro för en av sportens populäraste stjärnor. Lyckligtvis kom snart nyheten att 29-åringen var vid medvetande och pratade med vårdpersonalen, och senare kom uppgifterna om att han dragit på sig blåmärken på sina lungor och mindre frakturer hos ryggen, vilket var en enorm lättnad för alla inblandade.

Omstarten skedde vid 15-tiden, och loppet kortade till fyra varv. Hutchinson tog täten, men det var en tajt kamp om sekunderna och vid Glen Helen ledde han med endast en halv sekund över McGuinness. Cummins var bara en tiondel efter på tredje plats med Donald som fyra och Michael Dunlop och Ryan Farquhar femma och sexa. Endast tre sekunder skiljde de sex förarna åt.

Genom hårnålen vid Ramsey hade Hutchinson en lucka på 1.14sekunder och McGuinness hade en liknande marginal till Cummins.

Då förarna brakade fram över Glencrutchery Road för första gången sedan omstarten ledde Hutchinson med en snitthastighet på 131.487mph (211,6 kilometer i timmen) men marginalerna var knappa med McGuinness endast 0.61sekunder efter. Cummins gasade även han friskt, endast två sekunder efter på tredje plats medan Keith Amor nu var uppe på fjärde plats tätt följt av Farquhar och Anstey.

Hutchinson ledde med lite mer än två sekunder då förarna passerade Glen Helen för andra gången, men snart kom beskedet att McGuinness var ute ur tävlingen. Han Honda hade stannat, vilket flyttade upp Cummins till andraplatsen men han befann sig tre sekunder efter då de kom till Ramsey. Amor, Farquhar och Anstey kämpade vidare med Ian Lougher nu på sjätte, men det blev snart ytterligare dramatik när Cummins inte dök upp vid ”Bungalow”. Den lokala hjälten hade kraschat men rapporterades vara vid medvetande och pratade med sjukvårdarna, och enligt uppgift hade han dragit på sig arm och benskador.

Hutchinson kunde nästan glida runt sista varvet och han passerade mållinjen stående på fotpinnarna, och antog en Superman-formering för vad som verkligen är en fantastisk bedrift. Farquhar körde in som tvåa medan Anstey fick anledning att fira då han körde in som trea.

Med fem vinster av fem körde race var Hutchinson vinnaren av den totala TT mästerskapet.

Jenny Tinmouth var den snabbast tjejen runt banan med ett sista varv med en snitthastighet på 119.945mph (193 kilometer i timmen).