I helgen körde Hampus Johansson sin första tävling för året i det Holländska Superbikemästerskapet, som körde på klassiska Assen. Här kan du läsa Hampus rapport och se en filmsnutt från racet.

Första tävlingen för mig i år kördes på klassiska Assen i Holland. Jag kom till banan med ett grymmt sug efter att komma igång och tävla igen. På försäsongstesterna i Spanien kändes körningen riktigt bra och varvtiderna var lovande.

På tidskvalet hade jag problem med att få till fria varv då det var över 50 förare som fick kvala. Jag satte min bästa varvtid på sista varvet (tolfte plats), då med tre omköringar.

Till det andra kvalet hoppades jag på torr bana så att jag kunde förbättra startpositionen. Men tyvärr började det regna... Det vara bara att gilla läget och göra det bästa möjliga av situationen. Min mekaniker och jag bestämde oss för att jag skulle åka ut några varv för att hitta  känslan i regnet.


Jag ledde tills det var ungefär tre varv kvar, då kom jag in i depån för att banan sakta började torka upp och jag ville inte köra slut på däcken. Jag slutade sexa på det kvalet. Men eftersom det är den snabbaste tiden från båda kvalen som gäller fick jag starta racet från 12:e plats.

På warmupen hittade jag rytmen fort och jag körde samma tider som jag gjorde under kvalet med gamla däck. Jag slutade sexa på warmupen.

Jag har tidigare kört race på Assen med erfarenhet om att innern i starten inte alls funkar då man inte kan hålla nog fart genom de två högersvängarna. Det som bekymmrade mig lite var att jag stod absolut längst ut på högersidan och jag skulle vara tvungen att korsa banan för att behålla så mycket fart som möjligt.

Väl ute på starten gjorde jag upp planen att försöka korsa banan så mycket som möjligt, det blev inte som jag hade tänkt mig då föraren som startade bredvid tryckte mig åt höger. Jag lyckades ändå hålla farten uppe genom den första svängen och jag lyckades passera tre förare i de tre första svängarna.

Jag höll jämna tider med förarna som körde om andra till femte platserna. På sista varvet kom jag ikapp Arie Vos (VM- förare 2009). På den sista delen av banan var oljeflaggen ute pågrund av duggregn vilket var väldigt störande då jag körde körde en sekund snabbare än honom på det varvet och inte kunde komma förbi. Jag kom alltså i mål som sexa och tolv sekunder efter vinnaren Matej Smrz. Totalt var det 41 förare som kvalde in till racet.


Med tanke på att vi tog ur hojen ur lådan förra veckan och inte har hunnit bygga den efter IDM Superbike reglementet så är jag väldigt nöjd och när jag har fått alla delar hoppas kunna vara med och köra om segrarna i de kommande racen.

 

Här är en filmsnutt där vi får se Hampus köra om Peter Schalken....

{youtube}DxoyfpCXP9A{/youtube}