Förra året ägde världens första TT-race med eldrivna motorcyklar rum i samband med Isle of Man TT, i samarbete med TTXGP. Nu väljer Isle of Man att separera från TTXGP för att istället skapa den egna klassen TT Zero som lyder under FIM:s regelverk för eldrivna motorcyklar, e-Power.

I dagsläget är TTXGP den enda organisationen som har ett komplett startfält för sina mästerskap i såväl USA som Europa medan endast en förare hittills officiellt har anmält sig för att köra FIM:s e-Power-serie.

TT-racet för TT Zero kommer att köras över ett varv, och äga rum onsdagen den 9 juni med start klockan 16.30 (efter Superstock och Supersport racen). Kvalrace kommer äga rum den 5:e och 7:e juni.

 

Isle of Man har utlovat £10,000 (motsvarande cirka 122 000 kronor) till det första teamet som klarar av att prestera ett varv på TT-slingan med en snitthastighet på över 100 mph (160,9 km/h).

-Vi är glada att Isle of Man var första med ett race för eldrivna motorcyklar och det faktum att liknande event planeras runt om i världen är en hyllning till öns entreprenörskap, innovativanda och visar vilken prestation det var för Isle of Man att den banbrytande debutracet ägde rum här. Vi bygger nu vidare på den här fantastiska inledningen med att integrera den miljövänliga klassen i tävlingsprogrammet - vilket sänder en tydlig signal om att elektrisk motorsport utvecklas snabbt och att TT-racing ligger i fronten för motorcykelsportens utveckling, sa Martyn Quayle, minister med ansvar för turism och fritidsverksamheten på Isle of Man. "