Rapport från Honda RR Academy på Anderstorp

Tajt racing

Ihop med RR SM på Anderstorp Raceway 9-10maj gick säsongens andra deltävling i Honda RR Academy Cup. Här följer en rapport från tävlingen.

 


Under förra året vande sig publiken vid täta tuffa race trots att det "bara" tävlas med 100cc fyrtakt. Men de som var på Anderstorp Raceway denna helg fick se fighter som fick både publik och speaker att hissna. Vad sägs om 0.007 hundradelar mellan tvåan och trean i lördagens race? Det var Linus Harrysson och Marcus Karlsson som stod för den bedriften.

Först hade det dock kvalats i typiskt Anderstorps väder, sol, blåst, regn och mer sol. Givetvis lyckades sol bli regn när RR Academy gänget var ute och kvalade vilket gjorde att bl.a. Alex Person fick stifta bekantskap med den småländska myllan på ett sätt han gärna ville slippa. Men som tur var utan några andra personskador än lite stelhet. En stelhet som tyvärr inte släppte förrän under andra halvan av söndagens race.

fb_Jesper_i_hgfartsvngen

I pole var det förra årets totaltvåa Jesper Hubner före kombattanterna Linus och Marcus. Årets nytillskott Fredrik Kvarnkullen tog hand om nästa placering med Johanna Innerfors och Alex Person strax efter.

En taggad Jesper tog hand om starten medans dagens stora fajt mellan Linus och Marcus började redan i första sväng. Under stort sett hela racet sedan hade minst lika täta omkörningar som de vi vant oss ifrån Superbike och Supersport sändningarna på Eurosport. Men längsta stråt (om dock bar 7 tusendelar längre) drog Linus Harrysson som knep andraplatsen före Marcus Karlsson.

Jesper Hubner kunde de däremot inte göra något åt. Debutanten från Minimoto Fredrik Kvarnkullen fick ta hand om fjärde med Johanna Innefors och en stel Alex Persson som sexa. Lördagskvällens samtalsämne blev givetvis, "hur långt är sju hundradelar".

 

Söndagsracet
Förväntningarna var stora på ny tät fight när väl RR Academy Cup drog igång strax före klockan 18:00 på söndagskvällen. (Av någon outgrundlig anledning startade RR Academy Cup sist lördag och söndag. Känns inte så smart av arrangörerna att låter killar och tjejer i yngre tonåren gå och vänta en hel dag på sitt race)

Då bullertillståndet på Anderstorp Raceway bara gällde till 18:00 var det snabba ryck det handlade om innan start. Snabbt ut med hojarna på startgriden, inget uppvärmningsvarv utan fort bort med funktionärerna och pang, starten går. Jesper Hubner som tveklöst är den som är mest på taggad lämnar startplatten som skjuten ur en kanon och lämnar de andra bakom sig. fb_Ttt_mellan_Linus_Harrysson_och_Marcus_Karlsson

Efter ett par varv håller Linus och Marcus på att kubbas som dagen innan. Men mitt i denna täta racing visar de varandra respekt och ser hela tiden till att det finns plats för den andra. Fredrik får ett "lonely" race medans Alex ligger i bakhasorna på Johanna. Rätt som det är verkar det som Alex stelhet efter fredagens vurpa är som bortblåst och han blåser om Johanna. Men Johanna ger sig inte utan Alex får bita ihop ordentligt föra att hålla undan.

Slaget om andraplatsen inte är avgjort utan Linus och Marcus vill bägge åt denna åtråvärda placering. Marcus drar än en gång det kortaste strået men denna gång handlade det om 0.5 sekunder. Jesper presterade helgens snabbaste tid på Anderstorp Raceway Short Circuit 1,09,74.
Jesper Hubner leder nu totalt före Linus Harrysson men vi kan nog förvänta oss att det finns de som vill ändra på detta inför nästa Honda RR Academy Race som går på Sviestadbanan utanför Linköping ihop med SM 13-14 juni.