BMW Motorrad Race Trophy: 2021 års upplaga av den globala mästerskapet för BMW-förare med nya idéer. Bland annat införs ett nytt poängsystem, som ska öka transparensen inom BMW Motorrad Race Trophy. I prispotten finns bland annat nya BMW M 1000 RR, som huvudpris till 2021 års Race Trophy-vinnare.

BMW Motorrad Race Trophy är tillbaka för 2021 - med ett nytt poängsystem och attraktiva priser för de bästa privata BMW-förarna i världen. Den unika kundracing-tävlingen gasade igång 2014 och går nu in i sin sjunde säsong efter den pandemi-påtvingade pausen förra året. 

Som årets huvudpris kommer BMW Motorrad Motorsport att tilldela Race Trophy-vinnaren en BMW M 1000 RR till ett värde av cirka 33 000 euro.

BMW Motorrad Race Trophy förenar privata BMW-förare från olika internationella och nationella racingserier i en sammanslagen ranking. Tidigare bestämde en komplex ”nyckel” antalet Race Trophy-poäng som deltagarna vann baserat på deras resultat i sina respektive race. För att säkerställa att alla förare behandlades lika i det enorma antalet olika racingserier runt om i världen var en av faktorerna det totala antalet race som hölls varje säsong. Baserat på detta beräknades antalet Race Trophy-poäng för de individuella resultaten i en enskild säsong i ett mästerskap. BMW Motorrad Motorsport har ändrat detta poängsystem för säsongen 2021 för att öka transparensen.

Placeringen i Race Trophys övergripande poängställning bestäms nu baserat på deltagarnas vinnande procentsats i respektive racingserie. Detta är den procentuella andelen av mästerskapspoäng som de uppnått i förhållande till den maximala potentiella poängen i mästerskapet. Denna vinstprocent kommer att räknas om efter varje tävlingshelg och införlivas i de senaste delresultaten i Race Trophy. Som ett exempel, i ett mästerskap har tre race körts upp till en viss tidpunkt X, och den maximala potentiella poängen vid den tiden är 75. Rider XY har plockat upp 70 mästerskapspoäng i dessa tre lopp, vilket betyder att han vinnande procent vid denna tidpunkt är 93,3 procent. Detta fortsätter fram till slutet av säsongen. Om till exempel en förare vinner alla säsongens race i sitt racingserie, säkrar den föraren det maximalt antalet potentiella mästerskapspoäng och en vinnande procentsats på 100 procent. Ett annat exempel: i en raceserie finns det tio race på en säsong och den maximala potentiella poängen är 250. Rider XY avslutar säsongen med 200 poäng, vilket motsvarar 80 procent. Vinnarprocenten tar endast hänsyn till de mästerskapspoäng som tilldelats i de aktuella racen. Bonuspoäng (till exempel för pole position) som också tilldelas i vissa serier tas inte med i beräkningen.

Detta nya poängsystem uppges ha flera fördelar, varav ett är att vinnarprocenten kan beräknas snabbt och transparent efter varje helg. Nivåvillkor mellan de enskilda mästerskapen med olika antal race bibehålls. En annan stor fördel är att den fortfarande kan användas utan några ändringar även om racekalendrarna ändras.

Attraktiva priser

Det har även skett en del förändringar när det gäller priserna för de bästa deltagarna i BMW Motorrad Race Trophy. Det attraktiva, exklusiva huvudpriset för årets vinnare är en ny BMW M 1000 RR till ett värde av cirka 33 000 euro. Deltagarna som slutar på andra till tionde plats i den slutliga poängtabellen för Race Trophy tilldelas också priser, i formen av BMW Motorrad-presentkort till ett totalt värde på närmare 40 000 euro. Presentkorten kan lösas in hos BMW Motorrad Motorsports officiella partner Alpha Racing.

Registreringen är öppen.

BMW Motorrad Race Trophy 2021 är öppen för alla privata förare som tävlar med BMW S 1000 RR eller BMW M 1000 RR i en av racingserierna och mästerskapsklasserna som klassificeras för Race Trophy den här säsongen (se nedan för en översikt över raceserier).

För mer detaljerad information om BMW Motorrad Race Trophy 2021, reglerna, en översikt över de enskilda serierna och tävlingsevenemang, samt att registrera sig för Race Trophy, surfa in till: www.bmw-motorrad-motorsport.com

FIM Endurance World Championship
FIM Endurance World Cup
FIM Asia Road Racing Championship
International Road Racing Championship
Alpe Adria International Motorcycle Championship
British Superbike Championship
International German Championship
French Superbike Championship
French European Bikes Championship
Italian Superbike Championship
Italian National Trophy 1000
Spanish Superbike Championship
Canadian Superbike Championship
MotoAmerica AMA Road Racing Series
SuperBike Brasil
All Japan Road Race Championship
Australian Superbike Championship