Racingföraren Filip Backlund har tillsammans med sitt team på Pro Racing fått i uppdrag att driva en helt ny satsning för svensk och skandinavisk roadracing - den nya enhetsklassen Yamaha R6 Cup Sweden. 

- Idén föddes under sommaren 2020, när initiativtagaren Simon Johansson tog kontakt och presenterade sina tankar om en ny enhetsklass. Jag och mitt team med partners hade redan tidigare pratat om detta men nu föll allt på plats och vi står här nu och kan presentera en helt fantastisk satsning. Alla partners som har klivit ombord och satsat på det här projektet har gjort en enorm insats, och allt detta med föraren i fokus, säger Filip Backlund, ansvarig för Yamaha R6 Cup Sweden.

Syftet med satsningen är att sänka trösklarna för unga att satsa på roadracing, genom att säkra en gemensam standard på motorcyklar för tävlingsbruk samt att bistå med praktiska råd och stöd. Tävlingsserien ska såväl forma som förbereda framtidens roadracingstjärnor innan de går vidare till mer avancerade klasser. Målet är att Yamaha R6 Cup Sweden ska vara en långsiktig, konkurrenskraftig och kostnadseffektiv serie där samtliga MC-industrins viktigaste partners är involverade.

- För oss på Yamaha är det självklart att vara en del av den här satsningen. I egenskap av tillverkare brinner vi verkligen för motorsport och att då få bistå till att fler unga talanger kan komma fram känns både viktigt och kul. Det finns ett stort intresse för motorsport och roadracing i Sverige och som marknadsledande vill vi skapa möjligheter för fler att upptäcka glädjen i sporten, säger Peter Chadwick, affärsområdeschef MC, snöskoter och ATV på Yamaha Motor Scandinavia. 

Yamaha R6 Cup Sweden är öppen för förare med nationell eller internationell tävlingslicens i alla åldrar. Serien kommer att köras parallellt med de svenska mästerskapen.