Yamaha Team Scandinavia satsar mot VM tillsammans med Yamaha Motors Europe. Under SuperbikeVM-helgen 20-22 april i Assen, Holland, skrev YTS teamchef Martin Romanowski på kontraktet tillsammans med Yamaha Motors Europe för den Skandinaviska satsningen mot EnduranceVM. 

YTS, som redan i sin första säsong tog hem SM-titeln i Superbikeklassen, tar nu nästa steg i sin satsning och detta genom EnduranceVM, långlopp. YTS har sedan tidigare gått ut med sin fortsatta satsning inom det svenska roadracing-mästerskapet, och har till säsongen 2018 utökat sin satsning med tre stycken förare i Superbikeklassen samt en förare i Superstock 600-klassen. 

”Min idé och vision sedan jag påbörjade denna satsning för lite drygt två år sedan var att skapa ett team och en plattform där vi har en skandinavisk satsning som sedan går vidare till VM. Genom vårt nära samarbete tillsammans med Yamaha men också Öhlins och Dunlop gör nu att detta är möjligt.” säger Martin Romanowski.

 YTS breddar sig och blir även den skandinaviska satsningen för Yamaha. YTS startade sin satsning som Yamaha Team Sweden men tar nu ett större grepp och kommer succesivt jobba tätare tillsammans med Yamaha över hela Skandinavien och den racingsatsning som Yamaha gör. 

”Yamaha Scandinavia är väldigt nöjda med det arbete vi har gjort på så här kort tid, och ser genom den organisation och den plan vi har framåt att detta är ett naturligt steg för både dem och oss som team. Vi har många väldigt duktiga förare runt om i Skandinavien idag och denna satsning ska även inkludera dem andra marknaderna så som Norge och Danmark till att börja med men även på sikt förhoppningsvis Finland.” säger Martin Romanowski. 

Genom samarbetet tillsammans med Yamaha Motors Europé så är även Crescent Racing som driver PATA Yamaha World Superbike involverade i satsningen där Crescent Racing framför allt kommer att hjälpa till med teknisk support, unika delar och komponenter till motorcyklarna och även kontakter inom racing världen, som är ovärderliga. 

Till säsongen 2018 tog även teamet in Filip Backlund som race manager, tidigare tävlandes i det Brittiska Superbike-mästerskapet. Filip tar med sig stor erfarenhet och kunskap av racing på den absolut högsta nivån och spelar en stor roll i teamets fortsatta satsning mot VM.

”Min relation till Martin Romanowski har varat i närmare 10 år, först som sponsor men också som en stor mentor. När Martin frågade mig om jag ville vara en del av denna satsning både inom Skandinavien men också för VM så var svaret självklart. Det är en väldigt spännande och rolig tid vi är inne i just nu och jag ser bara fram emot det som kommer.” säger Filip Backlund

Förarna inför EnduranceVM är i full gång och teamet har för närvarande tre stycken ordinarie förare klara samt även en reservförare. Vilka dessa fyra förare är kommer YTS gå ut med vid ett senare tillfälle men alla är väl spända inför det kommande äventyret som teamet går emot. 

Närmast i tidsplanen är kommande SM-premiär som körs på Scandinavian Raceway mellan 11-13 maj.