Idag går starten för den 39:e upplagan av Dakar-rallyt, med den 454 kilometer långa sträckan, varav endast 39 kilometer specialsträcka, mellan Asunción i Paraguay och Resistencia i Argentina. Husqvarnaförarna Pablo Quintanilla och Pela Renet gör sällskap med 144 andra motorcyklister som ska ta sig an de 12 krävande etapperna fram till målet. Här kan du läsa mer och se en film där du får se mer av dessa två…

Det tuffa ökenrallyt, som kommer att köras 2 till 14 januari i Paraguay, Bolivia och Argentina består av nästan 9000 kilometer av grusvägar, spår och sanddyner. Dessutom kommer äventyret också att göras extra krävande med en vistelse på hög höjd under en vecka...

Det är nionde gången som tävlingen arrangeras på Sydamerikansk mark, och där arrangören också valt att lägga till ett nytt land, Paraguay, till dess långa lista över tidigare värdar. Den tekniska och administrativa proceduren samt den festliga förarpresentationen på startrampen och starten på racet ägde rum i Paraguays huvudstad Asunción. Och årets upplaga av det legendariska rallyt förväntas bli ett av de mest krävande någonsin.

Dakar 2017 kommer även inkludera en "fjärde dimension" där deltagarna kommer att få tillbringa en vecka med att tävla på mellan 3600 och 4000 meter över havet. La Paz, på 3600 meter, kommer för första gången att stå värd för rallyts vilodag.

Årets rally kommer innehålla en enda maratonetapp, på dag åtta, där motorcykelförarna får slå läger en bort från de övriga, och där ingen mekanisk hjälp utifrån kommer att tillåtas. Dessutom har arrangören infört en ny typ av waypoint, WPC (kontrollpunkt), som kommer att kräva ännu mer exakt navigering. Denna "waypoint-kontroll" fick sitt första test i senaste utgåvan av Merzouga Rally (som vanns av Honda-föraren Kevin Benavides).

Andra utmaningar som deltagarna kommer att möta är långa etapper som kan visa sig vara mycket problematiska för assistans. Etapp nio kommer att vara en extra fysisk påfrestande affär på 1000 kilometer, där inte ens tävlingens favoriter kommer att kunna slappna av det minsta.

Dakar-rallyt inleddes med en ceremoniell startramps-kickoff på nyårsdagen och själva tävlingen drar igång den 2 januari där den allra första 39 kilometer korta specialsträckan debuterar på paraguayansk mark. Totalt ska 454 kilometer avverkas under första tävlingsdagen.