Tisdagens etapp i Dakarrallyt vanns av österrikiske KTM-föraren Matthias Walkner. KTM-föraren Thomas Berglund var återigen dagens snabbaste svensk, och ligger nu på 37:e placering. Calle Hagenblad drabbades av tekniska problem och tvingades bryta tävlingen.

Österrikiske KTM-föraren Matthias Walkner, som bland annat blev världsmästare i MX3-klassen i Motocross-VM år 2012, vann tisdagens etapp i sin Dakar-debut med tiden 2 timmer, 34 minuter och 28 sekunder. Regerande Dakar-mästaren Marc Coma körde i mål som tvåa på sträckan med sin KTM (+40 sekunder) medan spanske Hondaföraren Joan Barreda Bort slutade som trea för dagen.

Joan Barreda Bort innehar fortfarande ledningen i rallyt, före märkeskollegan Paulo Goncalves. Matthias Walkner ligger trea (+5 minuter och 33 sekunder efter Barreda) medan Marc Coma nu ligger på fjärde plats (+10 minuter och 50 sekunder efter Barreda).

Walkner: "Jag hade redan en bra känsla när jag kom i mål eftersom jag visste att jag hade en bra dag. Men i slutet var jag lite trött och kunde inte koncentrera mig så bra och jag begick då några små misstag. Det är en fantastisk känsla att vinna etappen och det är något jag inte hade förväntat mig. Det kommer att bli svårt att öppna sträckan imorgon. Nu för resten av rallyt vill jag bara njuta av varje kilometer, för att lära mig och att vara fokuserad på roadbooken så jag inte begår så många misstag. "

38d203b71f

Coma: "Idag var det inte en lång etapp och jag trodde det skulle vara en bra dag att återhämta en del tid. Men i slutändan är det ganska svårt att göra om sträckan är kort. Imorgon förändras karaktären i rallyt fullständigt. Vi anländer till den öppna öknen och sanddyner där jag känner mig mer bekväm. Allt är möjligt. "

Barreda: ”Det var en etapp där du verkligen var tvungen att hålla huvudet kallt. Marc kunde ha vunnit en hel del tid om jag hade begått några navigationsfel. Den sista delen var full av stenar, trasiga spår, och många fällor, så du var tvungen att vara riktigt försiktig med både körning och navigering. Jag höll ett bra tempo, och det kändes bra, men jag tyckte det var bättre att inte ta några risker i slutskedet.”

54ac2f4eadab50.93488771

Svenske KTM-föraren Thomas Berglund (Startnummer 38) var främste svensk med tiden 3:01:28 (+27 minuter), vilket resulterade i tisdagens 38:e tid, och att Thomas nu ligger på 36e plats så här långt.

LÄNK: Klicka här för att höra Thomas berätta mer om tisdagens etapp…

 

 

Mikael Berglund (Husaberg, startnummer 148) var näst snabbaste svensk för dagen och slutade på placering 128 med tiden 04:49:59 (+2:15:31). Mikael ligger nu på 118e placering.

Anders Berglund (KTM, startnummer 149), landade på placering 134 för dagen med tiden 5:14:02 (+2:39:34). Anders ligger nu på 114 placering.

Carl Hagenblad (KTM, startnummer 159), inledde starkt på tisdagens etapp och det såg onekligen lovande ut, tills han drabbades av ett allvarligt problem med strulande bensinpump. Problemet gick inte att lösa innan dess att han tvingades kasta in handduken och flögs till depån. Calle Hagenblad är därmed ute ur tävlingen.

Länk: Klicka här för att höra Calle berätta mer om tisdagens etapp…

Onsdagens etapp går mellan Chilecito i Argentina över gränsen till Chile och Copiapo. Sträckan inleds med 594 kilometer transport innan den 315 kilometer långa specialsträckan. Under dagen kommer de tävlande att klättra upp till en höjd på 4800 meter över havet för att sedan mötas att verkligheten hos Atacama-öknen.