På söndag går starten på årets Dakarrally i Buenos Aires i Argentina. Fyra svenska motorcykelförare är anmälda till tävlingen, Thomas Berglund, Calle Hagenblad och bröderna Anders och Mikael Berglund. Dessutom ställer Annie Seel upp, och som bilförare blir hon den första svensken någonsin som deltagit i tävlingen som förare i såväl MC- som bilklassen. Här kan du läsa mer om förarna, och kommentarer från Thomas inför start.

Starten för rallyt äger rum i Buenos Aires nu på söndag den 4 januari. 9295 kilometer senare, med dagsetapper på över 100 mil, och en rutt via Chile och Bolivia äger målgången rum den 17 januari i Buenos Aires. I startfältet finns fem svenska förare, varav fyra tävlar med motorcykel.

Thomas Berglund har startnummer 38 och kör en KTM. Thomas har tidigare deltagit i sex Dakarrallyn med en tolfte placering år 2010 som bästa resultat. I år är han anmäld till klassen Malle-Moto, vilket innebär att mekaniker och servicepersonal är förbjudet under racets gång, och alla eventuella problem med motorcykeln måste lösas på egen hand. I denna klass ingår transport av två hjul och en måttbestämd låda som får rymma diverse utrustning. Thomas Berglund har även ett serviceavtal med KTM, som gör att han får hämta ut reservdelar från företagets serviceenhet då behov uppstår. Målsättningen för Thomas är att vinna Malle-moto-klassen. Mer på: http://www.berglundracing.com

Efter en liten fadäs hemmavid för Thomas del har nu en ny bensintank monterats i sista stund. Efter en rejäl ”köttmiddag” på plats i Buenos Aires låter Thomas meddela att allt är i fas.

- Jag har väldigt mycket grejer med mig och väldigt lite plats att förvara det i. Jag plockar ut det jag verkligen behöver och försöker få med så mycket som bara är möjligt. Annars känns det riktigt bra, förklarar Thomas Berglund.

Inför start har uppladdningen för Thomas del framförallt bestått i att bli frisk från en förkylning och umgås med familjen. Men Thomas låter meddela att han även hunnit med en och annan endurosväng.

-Jag har haft en förkylning som har gjort att jag legat lite lågt, och sedan har det ju varit jultider där familjen fått sin beskärda del, kommenterar Thomas.

Under de senaste dagarna handlar det om att hämta ut motorcykeln, besiktiga den och ordna med en del pappersarbete inför start.

-Det handlar om att lära känna hojen. Jag har inte haft möjlighet att lägga tid på att meka och lära mig hojen, så nu ska jag titta lite närmare på det. Dessutom ska jag visa upp motorcykeln för KTM angående någon modifiering av elektroniken hos navigationstornet. Dessutom ska det bytas någon komponent hos kopplingen, någon del som inte riktigt håller måttet. Mest smågrejer, inget allvarligt, förklarar Thomas.

Calle Hagenblad har startnummer 159, kör en KTM, och är anmäld till Torque Racing-klassen. Mer på www.hagenblad.se

Mikael Berglund (startnummer 148), den äldre av de två bröderna, tävlar i Torque Racing-klassen med en KTM medan den yngre brodern, Anders, har startnummer 149 och tävlar med en Husaberg i Malle-moto-klassen. Mer om Berglund-brödernas framfart i Dakar på: https://www.facebook.com/andersmikaeldakar

Annie Seel, som även är känd som ”Rally Princess” har deltagit i fem Dakar med motorcykel, och ett som kartläsare i förra årets Dakarrally, kommer nu att ställa upp som förare i bilklassen bakom ratten på en ”Desert Warrior” med Paul Round från Storbritannien som kartläsare. Mer på: https://anniedakar.wordpress.com