Efter att KTM vunnit de tolv (!) senaste upplagorna av Dakar-rallyt förväntas utvecklingen i årets rally vara vidöppet med stenhård konkurrens från fler fabriksteam än någonsin, och det är just vad vi fick se redan under den första tävlingsdagen. Medan Hondaföraren Joan Barreda noterades för den snabbaste tiden för dagen, finner vi inte mindre än fyra olika tillverkare inom topp fyra, med Marc Coma (KTM), Cyril Despres (Yamaha) och Alain Duclos på fjärdeplats med sin Sherco.

Joan Barreda är rankad som en av de snabbaste rallyförarna i världen. Den tidigare Husqvarna-föraren som flyttade till Honda i mitten av säsongen inledde 2014 års Dakar på ett minst sagt lovande vis. De snabba, slingrande sträckorna i Córdoba-området verkade skräddarsytt för den spanske föraren, som också använde sin gynnsamma startposition (nr 3) till sin fördel. Han tog in på Marc Coma, som körde i spåren efter titelförsvararen Cyril Despres, för att sakta men säkert vinna sekunder och minuter under den 180 kilometer långa specialsträckan. I slutändan fann sig Barreda högst upp i dagens resultatlista och tog sin 6:e sträckseger i Dakar av sin karriär ... Inte illa, med tanke på att han har deltagit i 30 totalt.

Bakom förhands-favoriterna, Barreda, Coma och Despres finner vi Paolo Gonçalves och Chaleco López 2'25" respektive 3'24" efter i nuläget, medan Hélder Rodrigues redan är närmare nio minuter efter sin Honda-teamkamrat. Dock såg Dakar sin första överraskning då Alain Duclos slutade på fjärde plats på dagens etapp, bara 1'56" långsammare än Barreda. Den franske föraren påpekade redan innan tävlingen att han var övertygad om att de ändringar som gjorts hos hans Sherco sedan förra årets Dakar-race skulle tillåta honom att sikta på de främsta platserna. Med tanke på att Duclos inte har kört något race sedan den förra årets Dakar, visar dagens resultat att det inte bara var tomt prat…

7885 DAK14_SD_Barreda_0820

Andra etappen från San Luis till San Rafael mäter 724 kilometer, fördelat på 365 kilometer transport och 359 km specialsträcka.