Samtliga tre GasGas-förare kom i mål i Dakarrallyt, och trots ett och annat bakslag lovordar förarna Gas Gas EC450 Raid i sin rallydebut.

Efter att ha avverkat de 126 kilometrarna av den sista etappen i Dakarrallyt och nå Chiles huvudstad, har det hänt igen. Den spanske GasGas-föraren Laia Sanz var den enda kvinnan som tog sig hela vägen i mål, och för tredje gången på raken kröntes hon till vinnare av den kvinnliga kategorin.

Laias framgång delades också av hela GasGas Dakar Team, där samtliga av de tre förarna och nya Gas Gas EG 450 Raid lyckades bemästra världens tuffaste rally. Marc Guasch, som förra året hade en allvarlig olycka och var tvungen att bryta tävlingen - och Miguel Puertas, som gjorde sin debut som GasGas officiella "ryggsäcksåkare", genomförde ett lyckat rally.

Tillsammans med GasGas har Laia Sanz vunnit allt det senaste fyra månaderna, hennes 12:e titel i Trial-VM, hennes första titel i Enduro-VM och sin tredje seger av den kvinnliga kategorin i Dakarrallyt. Multi-mästaren har ännu en gång visat på en stor portion av uthållighet, talang och en vinnande mentalitet i världens tuffaste race där hon debuterade 2011.

Hon nådde fram till vilodagen med sin bästa etapp-placering (13) och var då på 29: e plats totalt, trots ett par vurpor som skadade hennes händer. Men halvvägs in i nionde etappen var hon tvungen att bogseras av sin hjälpryttare Miguel Puertas under mer än 300 km och kom fram till etappmålet vid femtiden på morgonen efter en minnesvärd prestation. Med en ny motor på plats och bara en och en halv timmes vila startade hon nästa 600 km långa etapp. Laia och Miguel gjorde en perfekt och heroiska "tandemkörning". De gav aldrig upp, och har därmed kört i mål i samtliga tre Dakarrallyn hon deltagit i, medan Miguel (114e plats) avklarade sitt åttonde raka Dakarrally.