Spanske KTM-föraren Marc Coma visade ännu en gång att han är svårslagen i sanden när han tog en avgörande seger i Abu Dhabi Challenge, den första rundan av årets FIM Cross Country Rally-VM. Andra- och tredjeplatsen vanns av Husqvarna-förarna Joan Barreda respektive Paolo Goncalves.

Marc Comas portugisiske teamkompis, Ruben Faria, slutade fyra medan femteplatsen gick till Jordi Villadoms (Spanien).

Efter fem dagars tuff körning i ökenterräng och i extrema temperaturer som ofta översteg 40 grader Celsius, var det slutligen den trefaldige Dakar-vinnaren som lyckades bäst totalt och fick glädjen att lyfta segerbucklan från högsta pallplatsen.

Marc Coma var onekligen snabb under hela racet, men under några tillfällen tog han det extra försiktigt för att inte ta några onödiga risker, och drog på lite extra när det var nödvändigt.

Under rallyts fjärde dag avslutade han på en försiktig elfteplats på specialsträckan, men behöll ändå sin totala ledning, med en marginal till tvåan på 6,5 minuter.

Den sista dagen var en höghastighetssträcka genom öknen komplett med kameler på banan och den ceremoniella målgången vid hamnen där allt började. På sträckan lyckades Coma utöka differensen ytterligare med tre minuter till sina motståndare, och körde i mål på totaltiden 20 timmar 33 minuter och 35 sekunder, cirka 9 minuter 33 sekunder framför den spanske Husqvarnaföraren Joan Barreda. Portugals Husqvarnaförare Paulo Goncalves kom trea.

Barreda start

Husqvarna-föraren Joan Barreda laddar från start...

KTM-förare tog de följande tre platserna med Ruben Faria fyra, Jordi Villadoms femma och Jakub "Kuba" Przygonski sexa totalt. Samtidigt körde Przgonskis teamkompis Marek Dabrowski sin KTM till seger i "Open Class".

Nästa omgång av FIM Cross Country Rally World Championship startar i Qatar den 17 april.

Topp-fem

1. Marc Coma (E), KTM (450 Rally cykel), 20:33.35 timmar - vann med 9:33 minuter