Marc Coma tar över ledningen i Dakarrallyt

Dakarrallyts åttonde etapp bjöd på en rafflande duell mellan Marc Coma och Cyril Despres. En kamp som Coma vann och därmed tog över tätpositionen i rallyt. Under dagen tog Husabergföraren Thomas Berglund ett rejält kliv uppåt i resultatlistan efter att ha kört in på 27e plats på sträckan. Ronnie Bodinger kämpar tappert vidare och rundade av dagen som 94 på sträckan.

Måndagens 477 kilometer långa specialsträcka på etapp 8 mellan Copiapó och Antofagasta började inte särskilt bra för spanske KTM-föraren Marc Coma, den första ryttaren ut på sträckan i morse. Efter att ha begått en liten navigeringsmiss under de första kilometrarna förlorade titelförsvararen omkring en minut ... när allt förändrades vid km 11.

Den katalanska föraren undvek en lerig flodfåra och forcerade framåt, medan Cyril Despres föll i fällan. Den övergripande ledarens cykel fastnade i leran, tillsammans med Paulo Gonçalves... Båda spenderade nästan tio minuter och enorma mängder energi för att komma därifrån. Plötsligt hade vägen till seger serverats på ett silverfat för Coma. Det var en chans han omöjligen kunde missa! Medveten om sin rivals missöden satte den katalanska föraren upp ett högt tempo från början, tills risken för skador på hans egen motorcykel tvingade honom att sänka tempot en aning närmare målgång. Till slut säkrade han sin 20:e etappseger i Dakarrallyt med en marginal på 7 minuter över KTM-föraren Portugals Ruben Faria och Yamahaföraren Helder Rodrigues på tredje plats. Samtidigt överraskade Husqvarnaföraren Barreda Bort med att köra in på en 4e plats på sträckan.

Viktigast av allt, och tack vare differensen på 17 minuter och 20 sekunder som gjordes på Cyril Despres, tog Marc Coma den övergripande ledningen. Efter dagen etapp hade Marc Coma en marginal på 9'32" över sin närmaste rival. Dock blev det ännu mer spännande efter att racedomarna justerade tiderna för personer som fastnat i leran. Efter detta rasade bland annat Thomas Berglund från 22a till 27e plats på sträckan. Dock ligger Marc Coma fortfarande kvar i ledning, men nu med en marginal på 1 minut och 26 sekunder till Cyril Despres.

Thomas Berglund hade onekligen en lyckad dag och kunde hålla uppe ett bra tempo. Han avslutade på 27e plats på sträckan och klättrade till 44e plats i sammanställningen.

Ronnie Bodinger kämpade tappert vidare. Han avrundade den långa etappen på 94e plats och ligger nu på en 89e plats i sammanställningen.

HÖR RONNIE KOMMENTERA DAGENS KÖRNING