Cyril Despres vann Dos Sertoes rally

KTM-föraren och trefaldige Dakarvinnaren Cyril Despres körde i mål som segrare i den 19:e upplagan av Dos Sertões Rallyt som under tio dagar löpte rakt igenom Brasilien. Det var hans andra titel i Dos Sertões då han också vann här 2006.

Under tio dagar körde de tävlande mer än 400 mil rakt genom Brasilien. I en slags katt-och råttalek med tvåan Felipe Zanol i Brasilien, speciellt i det senare stadiet, var rallyt extremt spännande ända fram till slutskedet. Despres lagkamrat Juan Pedrero från Spanien slutade totalt på fjärde plats.

dccc8d6ec6

KTM: s franskfödde ryttare, som bor i Andorra, har också planerat av tävla i Australasian Safari i år . Han fick ingen vidare start efter att hans flyg till Brasilien blev försenat, och han fick ingen tid att på plats förbereda sig eller kolla in prologen i förtid. Därpå missade han en sväng i mycket dammiga förhållanden och kom på 20:e plats den första etappen. Efter att ha käkat otaliga mängder damm lyckades Cyril sedan köra upp sig till åttonde plats, på en sträcka som han beskrev som en sträcka med riktiga Enduroförhållanden.

48273_Despres_MM_080111_Dakar_6830_1024Cyril Despres: "Det gick inte så bra som jag förväntat mig. Det var en massa damm och att starta som tjugonde man i morse var inte bra. Jag fick betala för de misstag jag gjorde i prologen. Jag förlorade en hel del på körningen i dammet, men jag lyckades vinna några positioner. "

Under etapp två fick vi se Despres köra upp sig till fjärde plats totalt medan Zanol fortsatte att befästa sin ledning och Pedrero halkade ner till åttonde plats. Följande dag missade Cyril en kontrollpunkt och ådrog sig fem minuters tidstillägg vilket resulterade i att han rasade ner till sjätte plats totalt i slutet av dagen och 12 minuter bakom ledaren.

Cyril: "Jag tycker att de första tre dagarna var mycket tekniska. Men det är bra, det är tio dagar av racing och vi kommer att kämpa. "

Trots att han förlorade lite tid då han fick smyga sig fram genom en flock av kor, vann Cyril tillbaka en placering under den fjärde etappen, men det varunder rallyts två maratonetapper som hans digra rallyerfarenhet kom till sin rätt. Han visste att rallyt skulle köras på en yta över mer öppna ytor med sandiga avsnitt och detta skulle vara en fördel för hans ökencykel, KTM 450 Rally.

Cyril säkrade äntligen sin första etappseger och knep samtidigt totalledningen efter den långa etappen mellan Porto Nacional och Lizarda, en sträcka på totalt 471 kilometer. Men med bara 40 sekunders ledning fanns det ingen tid för självbelåtenhet. Hans hjälpförare, Pedrero, låg nu på sjunde plats totalt, 33 minuter från ledaren.

491166a3ea

Cyril Despres - KTM

 

Nu var det dags för den andra maratonsträckan, där de tävlande utsattes för temperaturer upp till 38 grader Celsius, och åter igen var det Cyril som var snabbast på sträckan och utökade sin ledning till 1 minut och 30 sekunder. Samtidigt fanns det ingen tid för avkoppling, då hemmaföraren Zanol hela tiden var farligt nära bakom.

zanol2

Felipe Zanol - Gas Gas

 

Från och med i detta skede lyckades Despres hålla en smal ledning över den brasilianska utmanaren och plockade upp ytterligare några fler etappsegrar på vägen till slutet av rallyt vid Fortalese på Brasiliens norra kust, men det var inte klart vem som skulle dyka upp som vinnare tills de körde över mållinjen.

Cyril Despres kommenterade att rallyt var en mycket bra förberedelse inför Dakar 2012: "Som tur är min KTM en mycket solid och pålitlig maskin så vi kunde köra många kilometer utan några allvarliga problem. Vi har ändrat på lite saker hos motorn och chassit, och Brasilien är ett utmärkt ställe att testa dem. I Europa är det inte lätt att hitta sådana svåra förhållanden som de här. Även klimat och bränslet är annorlunda. "

map

Resultat – Dos Sertões - Topp fem

1, Cyril Despres, Frankrike, KTM, 28:58.38

2, Felipe Zanol, Brasilien, Gas Gas + 2 minuter 07 sekunder

3, Dario Julio Souza, Brasilien, Honda + 1:09.23

4, Juan Pedrero, Spanien, KTM, på +1:22.11

5, David Casteu, Frankrike, Yamaha, på +2:05.53