Under måndagen kördes första etappen i årets Marocko-Rally. KTM-förarna Cyril Despres och Marc Coma tävlingsdebuterade på sina nya 450-kubiks rallymaskiner och kopplade omedelbart greppet om ledningen.

Från start till mål på måndagens 423 kilometer långs sträcka bytte de position flertalet gånger. Cyril Despres, årets segrare av Dakar-rallyt, körde slutligen i mål strax över en minut före Marc Coma, och KTM kunde därmed glädja sig åt en fantastiskt lovande debut för sin nya rallymodell. Värt att notera är även att detta var Cyrils första specialsträcka på sex månader, och visar på att hans omfattande konditionsträning med bland annat cykling laddat honom med energi.

 

Bakom de två KTM-förarna kom holländaren Frans Verhoeven som placerade sin BMW G450 RR på tredje plats, vilket också ger en fingervisning om potentialen hos Frans och hans BMW.

Även Yamahas rallykittade YZF, körd av Olivier Pain gjorde mycket bra ifrån sig.

För merparten av de övriga motorcykelförarna i rallyt var denna första dag fylld av bekymmer. Små och obetydliga för vissa, och dramatiskt olyckligt för andra ... Navigationsproblem för David Fretigne (BMW G450RR) och Portugals Helder Rodrigues (Yamaha 450 WRF). Dito för spanjoren Jordi Viladoms som, på sin första specialsträcka med en Yamaha, var dags kontrolleras i täten på CP1, innan han begick ett stort misstag som tvingade honom att ta en 15 kilometer lång omväg. Resultatet blev en kvart till spillo. Jakub Przygonski (Orlen Team KTM 690) hade kraftiga problem med fjädringen,och ännu värre var det för Bruno Da Costa som fick se sin Yamaha gå upp i rök efter trettio kilometer som följd av en häftig vurpa.

Marocko-rallyt körs under sex dagar och över 230 mil.