×

Varning

Joomla\CMS\Filesystem\Folder::files: Sökvägen är inte en mapp. Sökväg: [ROOT]/images/stories/Dakarrally2023-1

×

Notis

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

Söndagen blev ännu en lång dag i Dakarrallyt, med totalt 821 kilometer att köra mellan Al Duwadimi och Riyadh. Efter en veckas racing och åtta etapper (en inställd) är alla utmanare om toppositionerna otroligt nära varandra. Nu stundar en vilodag innan det åter igen är dags att under cirka en veckas tid gasa vidare mot målet. Här kan du läsa mer och kolla in ett antal bilder från rallyt.

Under måndagen är det dags för den välförtjänta vilodagen i årets Dakarrally – som kommer att tillbringas i Saudiarabiens huvudstad Riyadh – där samtliga förare kommer att flyttas till ett hotell för att där kunna återhämta energi för att förhoppningsvis mäkta med ytterligare en veckas action. Under tiden kommer mekaniker och ingenjörer från teamen att arbeta hårt för att omsorgsfullt serva hojarna.

Efter deras enastående ett-två-resultat på etapp sex hade Husqvarna Factory Racing-förarna Skyler Howes och Luciano Benavides den föga avundsvärda uppgiften att öppna, alltså inleda i tät, på söndagens specialsträcka – en etapp som arrangörerna lovade skulle vara en av de tuffaste så här långt när det gäller navigering.

Howes körde i kapp sin teamkamrat vid kilometer 147 och körde sedan tillsammans med Benavides till mål. Genom att välja att säkerställa korrekt navigering snarare än att riskera att förlora en stor mängd tid genom ett navigationsfel, höll Howes ett stabilt men beräknat tempo genom den 346 kilometer långa specialen för att slutföra etappen på 19:e plats. Även om resultatet minskade hans fördel i den totala ställningen, är Skyler fortfarande i topp, en minut och 13 sekunder före tvåan, KTM-föraren Kevin Benavides.

Red Bull KTM Factory Racings Kevin Benavides och Toby Price ligger för närvarande tvåa respektive fyra i den preliminära totalställningen vid slutet av dag åtta. Matthias Walkner, som drabbades av en handledsskada tidigare under tävlingen, avancerar upp till 10:e totalt efter sin prestation på åttonde plats i söndagens special.

Med lördagens etapp sju reducerad till bara en transportsträcka till följd av den farliga tröttheten hos många av förarna och det dåliga vädret i regionen, återvände förarna till Riyadh under söndagen efter att ha stannat i en tillfällig bivack vid Al Duwadimi. Etapp åtta bjöd på en krävande 346 km lång specialsträcka med en blandning av steniga dalar, sanddyner och snabba, steniga vägar och stigar.

Matthias Walkner utnyttjade sin startposition på 10:e plats på bästa sätt för att stadigt avancera upp genom tidrapporterna för att slutföra specialen som åttonde snabbast. Trots den tidiga handledsskadan fortsätter Dakar-segraren 2018 att leverera, etapp efter etapp, av starka, konsekventa körningar, resultatet av detta är en stadig klättring uppför den totala resultattavlan där österrikaren nu ligger på 10:e plats.

En av förarna som onekligen gynnades lite extra av den inställda specialen på etapp sju var Red Bull GASGAS Factory Racings Daniel Sanders. ”Chucky” kunde fylla på sina energinivåer lite mer på lördagen och kom ut gasgasandes på söndagens etapp åtta för att leverera den näst snabbaste tiden. Men viktigast av allt, Sanders tog in nästan 12 minuter på den nuvarande ledarens (Skyler Howes) fördel i den preliminära totalställningen.

Söndagens etapp vanns av Hero-föraren Ross Branch.

Förarna i Monster Energy Honda Team har hittills levererat en solid prestation. Under söndagen var chilenaren Pablo Quintanilla återigen snabbaste av teamets förare på fjärde plats, följt av fransmannen Adrian Van Beveren (5:a) och chilenaren Jose Ignacio Cornejo (12:e). I den totala ställningen är Quintanilla rankad 5:a med en lucka på bara 2:45 minuter till ledaren, Van Beveren är på 6:e plats (2:49 minuters lucka till ledaren) och Nacho Cornejo nionde (19:32 minuters lucka till ledaren).

TOPP-10 I DAKARRALLYT 2023 EFTER ETAPP 8

Pos.

Förare

Num

Nation

Team

Tid/Diff 

1

HOWES Skyler

5

USA

Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing

30h34m16s

2

BENAVIDES Kevin

1

ARG

Red Bull KTM Rally Factory Team

30h34m29s

3

KLEIN Mason

43

USA

BAS DAKAR KTM RACING TEAM

30h34m29s

4

PRICE Toby

18

AUS

Red Bull KTM Rally Factory Team

30h36m14s

5

QUINTANILLA Pablo

7

CHI

Monster Energy Honda Team

30h37m01s

6

VAN BEVEREN Adrien

42

FRA

Monster Energy Honda Team

30h37m05s

7

SANDERS Daniel

4

AUS

Gas Gas Factory Team

30h41m19s

8

BARREDA Joan

5

SPA

Monster Energy Joan Barreda Team

30h41m37s

9

CORNEJO José Ignacio

11

CHI

Monster Energy Honda Team

30h53m48s

10

WALKNER Matthias

52

AUT

Red Bull KTM Rally Factory Team

30h56m51s

 

{gallery}Dakarrally2023-1{/gallery}