Chilenske Husqvarnaföraren Pablo Quintanilla hade en minst sagt lyckad onsdag och slutade som tvåa på den tredje etappen i årets Dakarrally, 15 sekunder efter Kevin Benavides (Honda) från Argentina, som firade sin födelsedag med att köra till sig etappsegern. Kevin klättrade därmed till andraplatsen i sammandraget, samtidigt som hans teamkompis Joan Barreda hade en allt annat än lyckad dag. Efter att ha i hög fart forcerat fram i ett stenigt parti med dålig sikt, på grund av dimma, tappade Joan kontrollen över sin Honda och gled ner i en ravin som det visade sig omöjligt att ta sig ut ur för egen maskin.

Dagens etapp utgick från bivacken vid San Juan de Marcona där sedan dagens första special tog vid fem kilometer senare. Specialsträckan på tid slutade 264 kilometer senare följt av en kort två kilometer transportsträcka som förde ryttarna till dagens andra specialsträckan, 65 kilometer lång. Innan deltagarna nådde fram till lägret vid Arequipa, var det tillbaka i sadeln för en 461 kilometer transport innan dagsmålet nåddes efter totalt 800 kilometer.

Med en blandning av sanddyner och några bergspass var etapp 3 mycket positivt för Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing-teamet. Pablo Quintanilla fick till en rakt igenom problemfri etapp för att korsa mållinjen med den näst snabbaste tiden för dagen. Den chilenska föraren har nu en 11 minuters ledning i rallyts övergripande ställning.

Red Bull KTM Factory Racings Sam Sunderland körde till sig en utmärkt femteplats och avancerar upp till tredjeplatsen i de preliminära övergripande ställningarna.

I morgon körs den första delen av maratonfasen. Deltagarna har att se fram emot 352 kilometer special av en total rutt på 511 km innan de tävlande återvänder till lägret i Moquegua, där förarna kommer att lämnas utan möjlighet till mekanisk assistans utifrån, såvida det inte kommer från medtävlande. För servicehjälp utifrån måste förarna vänta tills bivacken vid Arequipa.