Tisdagens etapp var en slinga på 444 kilometer med start och mål i San Juan de Marcona, där de tävlande startade tillsammans i grupper om 15 förare, i en motocrossliknande start, på stranden, bredvid bivackområdet.

Yamahaföraren Adrien Van Beveren har haft en strålande inledning på årets Dakarrally bakom styret på sin WR450F Rally-maskin, och efter flera andraplaceringar var han snabbast på etapp fyra, med över fem minters marginal till tvåan på etappen, teamkollegan Xavier De Soultrait. KTM-föraren Matthias Walkner var ytterligare några minuter efter på tredje plats. Husqvarnaföraren Pablo Quintanilla körde till sig tisdagens fjärde bästa tid, och klättrade till andraplatsen i sammandraget. Hondaföraren Kevin Benavides slutade på 8:e plats för dagen och ligger nu på tredje plats efter fyra etapper.

Efter att ha vunnit både första och tredje etappen i rallyt, var KTM-föraren Sam Sunderland på rätt kurs för ännu ett bra resultat. Tyvärr kraschade Sam ungefär två tredjedelar in på tisdagens etapp, och skadade ryggen. Sam återupptog körningen, men en kort stund senare blev ryggsmärtan allt för kraftig och han tvingades bryta tävlingen.

Sam Sunderland kommenterar från sjukhussängen i Lima: ”Jag är ledsen över att vara ute ur tävlingen i ett så tidigt skede och att jag sviker mitt team och supportrar, men jag sitter trots det här och känner mig ganska lycklig. Det är en skrämmande sak att förlora känslan i benen men nu är det bra, jag har fortfarande lite smärta från 2 krossade diskar men jag kommer bli bra snart nog”

I året Dakarrallyt har även spanska Gas Gas gjort comeback, och efter fyra racedagar börjar teamets förare komma in i tävlingsformatet. Åter igen visade Jonathan Barragán på sin fina anpassning till rallyracingens disciplin och körde till sig fjortonde position. Johnny Aubert körde också bra, och trots att han insjuknat i influensa slutade han på tolfte plats för dagen. Cristian España dammade av sig 1-timmes-straffet från måndagen och slutade dagen på 40:e plats.

Efter den fjärde racedagen klättrar Johnny Aubert till femtonde positionen i sammandraget. Jonathan Barragan avancerade två platser och är nu tjugotrea, medan Cristian España är på 41:a plats.