Inledningen på Dakar 2018 ägde rum i Lima, Peru, och bestod av en spektakulär prolog längs Stillahavskusten följt av en 31 km sprint nära Pisco - den ideala uppvärmningen innan de första riktiga svårigheterna i rallyt kommer under de närmaste dagarna.

Där fick de tävlande en känsla för sanddynerna i Ica-öknen nära Pisco (där den berömda peruanska brandyn med samma namn är tillverkad). Första dagens etapp slutade med KTM-föraren och regerande Dakarmästaren Sam Sunderland, som inledde med en 30 sekunders ledning till andreplacerade Yamahaföraren  Adrien Van Beveren och ytterligare några sekunder till Husqvarnaföraren Pablo Quintanilla.

Andra etappen var det Hondaföraren Joan Barreda som dominerade och säkrade förstaplatsen på sträckan, och tog även över ledningen i rallyt. Yamahaföraren Adrien Van Beveren fortsätter sin fina körning, och efter att ha slutat som tvåa även denna dag ligger han nu tvåa, med cirka 2 minuter och 30 sekunder upp till Joan Barreda i ledning. KTM-föraren Matthias Walkner körde till sig tredjeplatsen under söndagens etapp, och klättrade även upp till tredjeplatsen i sammandraget, närmare fem minuter efter Barreda i topp.

Lördagens etappsegrare, Sam Sunderland, hade det tufft under etappen, och efter att ha ”öppnat upp” som första motorcykelföraren på sträckan tappade han en del tid och slutade på sjunde plats, och ligger nu på fjärde plats, cirka 5 minuter efter Joan Barreda i ledning. 

Etapp tre av 2018 års Dakarrally kommer att vara övervägande off-pist, med en blandning av sand och jord, över en saltsjö och genom kanjonerna i den peruanska öknen. Under dagen ska förarna avverka en 296 km specialsträcka på tid, som sedan följs av ett 208 km transportsträcka som leder söderut från Pisco till kuststaden San Juan de Marcona.