Helgerud imponerade i Pro Superbike-debuten

20-årige Anders Helgerud från Fosser i Norge fick chansen av Pro Superbike Experience att utmana eliten i roadracing på Gälleråsbanan i helgen. Han förvaltade verkligen chansen att köra i Skandinaviens mest prestigfyllda roadracingklass Pro Superbike som körs i samband med STCC tävlingarna.

 

Anders kvalade respektlöst till sig en 9e startposition inför fredagensheat och körde sedan till sig stark 7e plats. I lördagens heat uppreade han bedriften och tog på nytt en meriterande 7e plats vilket ger en hint om hans potential som förare säger Eric Hulthfrån Pro Superbike Experience.

Här svarar Anders på några av de frågor han fick efter helgens debut i Pro Superbike

Hur motsvarade starten i Pro Superbike dina förväntningar?

– Det överträffade alla förväntningar både på och utanför banan. Fantastiskt att se så mycket publik motorsporten lockar i Sverige.

Vad blev din bästa erfarenhet?

– Att visa att jag kan köra fort och dessutom få komma fram i media och TV på ett sätt jag aldrig hade klarat på egen hand.

Vad (om något) skulle du eller PSE ha gjort annorlunda?

– Inget, allt har fungerat perfekt.

Vilka råd vill du ge andra förare som vill pröva att köra Pro Superbike?

– Man behöver sätta sig i i hur rutinerna fungerar och verkligen hålla tiderna för line-up före träning och start. Att köra in sig på Continentaldäcken samt ställa in cykeln är en fördel att göra före tävlingshelgen.

Kommer vi se dig i Pro Superbike fler gånger?

– Det finns stora möjligheter att jag fortsätter i Pro Superbike framöver. Både för att utvecklas mer som förare, även få fler sponsorer och kunna satsa långsiktigt på sporten.

 


Vad är Pro Superbike Experience?

Pro Superbike Experience (PSE) består av Peter ”Äpplet” Dahlbom, Sandy Berlin och Eric Hulth, tre välmeriterade roadracingförare med karriärer i SM, EM, NM och Endurance-VM. Idag arbetar de bland annat på TV-kanalen Eurosport och kommenterar motorsport. PSE verkar för att inspirera förare i roadracing att ta steget till tyngsta klassen: Pro Superbike. Målsättningen är att få fram fler talangfulla förare som vidareutvecklas och kanske framöver kunna dela internationella framgångar i sporten.

Till var deltävling av mästerskapet väljer PSE en ny förartalang som utmanare till den Nordiska eliten i roadracing - och bistår med allt som behövs för att köra en tävling.