Hondaföraren Marc Márquez segrade på spanska Motorland Aragon och utökade därmed sin mästerskapsledning, med Yamaha-duon Jorge Lorenzo och Valentino Rossi duellerande i en fajt där bakom om de följande två pallplatserna. Slutligen var det Jorge Lorenzo som säkrade andraplatsen, medan Valentino Rossi fick nöja sig med tredjeplatsen.

Efter en tajt kamp från startlinjen och vidare genom första och andra kurvan på en torr men sval Motorland Aragon, var det Suzukiföraren Maverick Viñales som tog täten tidigt i racet. Tätgruppen låg tätt där bakom, och det dröjde inte länge tills Marquez tog över ledningen, innan han under ett kort ögonblick tappade kursen genom kurva 7, vilket resulterade i att mästerskapsledaren tappade några placeringar. Lorenzo var nu den främste mannen på jakt efter nya raceledaren Viñales, med teamkamrat Valentino Rossi tätt där bakom.

Vinalez hade fått en allt större ledningen, men det var innan Rossi la i nästa växel och snart hade kört ikapp och gjort sig redo för att köra om. Med 15 varv kvar att köra gjorde så Rossi en smart, men samtidigt aggressiv manöver, för att ta över ledningen. Viñales drev på hårt för att hitta en väg tillbaka upp till ledning, men drev ut väl långt i kurva 1, varpå Marquez passade på för att inleda jakten på sin främsta mästerskapsrival. Nu gav sig även Lorenzo in i kampen, och plötsligt delades tätgruppen in i två dueller.

När Marquez väl hade fått Rossi på kornet såg han snabbt till att göra en omkörning på insidan om "Aragon Corkscrew”. Mästerskapsledaren hade givetvis ett hårt tryck från Rossi och Lorenzo tätt där bakom, men lyckades hålla sig fokuserad och ökade tempot sakta och säkert för att skapa sig en lucka. Rossi tappade allt mer, och fick snart börja fokusera sig på att inte bli omkörd av Lorenzo och Viñales som närmade sig där bakom.

Varven tickade på, och snart hade Lorenzo dragit ifrån Viñales och kört ikapp Rossi, där Yamahaförarna sedan duellerade i en stenhård kamp om andraplatsen. Lorenzo lyckades ta sig förbi Rossi, efter att han körde väl brett i kurva 11 på det näst sista varvet.

Slutligen var det Marc Marquez som tog segern, före Lorenzo som tvåa och Rossi som trea. För Rossi är helgens tredjeplats en stor förlust, då han kämpar för att ta in på mästerskapets ledare Marquez.

Viñales körde sin Suzuki till fjärdeplatsen, vilket är ännu en toppfem-placering för spanjoren i hans andra MotoGP-säsong. Cal Crutchlow (LCR Honda) hade en stadig körning och slutade på femte plats, strax före Misano-vinnaren Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) – som korsade mållinjen på sjätte plats, före Aleix Espargaró (team Suzuki Ecstar), med Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3) på åttonde plats.

Marc Marquez leder mästerskapet på 248 poäng, före andraplacerade Valentino Rossi (196 poäng) och Jorge Lorenzo som trea (182 poäng).

Nästa MotoGP körs 16 oktober på japanska Twin Ring Motegi.