MotocrossVM: Kämparinsats av Johan Carlsson

Kämparinsats

Mot de flesta odds så fanns Johan Carlsson bakom grinden i båda finalheaten i Bulgarien idag i MX1-klassen. Efter att ha sovit som en stock hela natten kände han sig fräsch nog för att testa, och det räckte sånär till poäng i dagens andra heat där Johan gick i mål som 21: a.

- Helgen som helhet har självklart varit en besvikelse, men samtidigt har jag kanske haft tur som inte skadade mig värre i kraschen. Mitt andra heat genomförde jag bra i alla fall, och det känns skönt att lämna banan med en bra känsla inför fortsättningen, säger Johan.

Johan sov enligt egen utsago "som en klubbad säl" hela natten till söndagen, vilket inte är så konstigt med tanke på vad lördagen givit den 20årige Västeråskillens kropp och huvud. Eftersom träningen kändes bra så ville Johan inte lämna sitt team i sticket, och fanns på plats bakom grinden. Det första heatet inleddes dock allt annat än bra.


- Jag kom inte så långt innan det blev en ny krasch, men till skillnad från den igår så var det inte mitt fel på något sätt. Aigar Leoks cykel voltade ikapp och på mig efter en krasch på ett hopp med tre förare, och då blev jag ju också indragen. När jag frigjort min cykel och kom igång så var jag väldigt långt efter, och jag förstod att jag inte var snabb nog att köra ikapp de andra. Jag kämpade dock på, det gick dåligt först men lite bättre det sista. Jag slutade 24: a i heatet och det kändes som en bra sak att fullfölja även om det var ett ensamt heat, förklarar Johan.

I det andra heatet var Johans strategi att starta på yttern, men dra sig mot innern bakom fältet i hopp om att de skulle glida ut. Han var inte ensam om denna tanke, och kom därför iväg sist eller näst sist av alla. Det dammade under de inledande varven, och Johan fick in grus innanför glasögonen som störde, men sedan gick körningen allt bättre och på det 18: e och näst sista varvet satte han sin bästa varvtid.


- Jag jagade den sista poängplatsen men nådde tyvärr inte fram. Jag tycker att jag gjorde ett bra heat och är nöjd efter förutsättningarna faktiskt. Kraschen igår sitter kvar både i kroppen och i huvudet och inte bara i form av skrapsår och stelhet. Jag var lite skraj för banan och för trippelhoppet speciellt, och det rätta självförtroendet saknades. Det var viktigt för mig själv att genomföra andra heatet så bra som möjligt, för det är det jag måste ta med mig till nästa tävling och bygga vidare på säger Johan om sin 21: a plats.

Om kraschen som riskerade söndagens start säger Johan idag följande.


- Jag hade måttat på hoppet lite grann tidigare, men det spåret jag valde vid första försöket att trippla var olycklig förstår jag i efterhand. Hoppet var väldigt mycket brantare där, och jag kom både för långt och på tok för högt därför. Nedslaget var det värsta jag upplevt, jag trodde att jag skulle bryta handleden och gå sönder både här och där. Jag har blåmärken i handflatan efter handtagen, och det har jag aldrig fått tidigare. Utöver huvudet så har jag ont i hela kroppen men är oskadd. Jag kommer nog inte att köra i veckan, utan vila huvudet så mycket som möjligt från smällar och skakningar, avslutar Johan.

Johan och resten av teamet stannar i Bulgarien och på banan tills på onsdag. Att flyga hem är alltför dyrt, och det är bara 45 mil till Turkiet där de tävlar nästa helg. Alla teamen kommer att göra resan gemensamt för att minimera problem som kan uppstå i tullen, och lite vila passar som sagt ganska så bra för Johan. Som pricken över i:et så blev Johan bestulen på sin plånbok under söndagens finalheat, men nu gäller det att ladda om inför Turkiet som blir en ny bana för alla inblandade.

Med vänlig hälsning #33 Johan Carlsson