Bilder och rapport från Motocross-SM i Finspång

Finspångs MS arrangerade i dag den tredje deltävlingen i årets SM-serie i motocross. Eliantorpsbanan och dess sandunderlag hälsade förarna varmt välkomna och de som inte skött träningen fick verkligen bita i det sura äpplet. Här kan du njuta av Tom Sunds härliga bilder från helgens race...

 

I MX-Girls tog Sandra Adriansson, FMCK Borås, Stibix Racing Team/Kawasaki, hem totalsegern för dagen. Noterbart är att Sandra gjorde marksyningar vid ett flertal tillfällen, men klarade ändå av att bärga segern vilket visar på en härlig kämpaglöd.

fb_110814_mx-sm_finspang_Start_MX-Girls-2

I andra heatet hade Adriansson en riktig fight med dagens totaltvåa Sara Pettersson, Örebro MK, Regenta Racing Team by Mann/KTM där de turades om att vara i ledningen tre gånger om.

fb_110814_mx-sm_finspang_Sandra_Adriansson

Sandra Adriansson

 

- Jag är grymt besviken över att jag inte klarade av att hålla Sandra bakom mig, berättade Sara. Det känns så frustrerande för när jag kommer hem och kör SM spänner jag mig helt och får inte alls till den körning som jag vet att jag är kapabel till. Jag är ändå nöjd att jag i första heatet tog min första heatseger för i år och det är ett steg framåt i karriären. Jag var även nära att gå upp i ledningen i andra heatet när det bara var några kurvor kvar, men det är så himla svårt att hitta bra spår när det blir så gropigt så den här gången räckte jag helt enkelt inte till.

fb_110814_mx-sm_finspang__Sara_Pettersson

Sara Pettersson


MX2

Norske Even Heibye, NMK Lier, KTM dominerade stort i lilla klassen, MX2. Dubbla heatsegrar gjorde gott för norrmannen som därmed knaprade in på Filip Bengtsson, Tomelilla MK, Veidec Racing by US Capital/KTM i totalsammanställningen och nu skiljer det bara två poäng de bägge herrarna emellan. Fastän Heibye bara kom iväg som sjua respektive tia i starten i de båda heaten gnetade han sig mot slutet upp i topp på den konditionskrävande banan.

fb_110814_mx-sm_finspang_Even_Heibye_MX2

Even Heibye

 

- Jag fick ju till så dåliga starter idag, men jag körde bättre och bättre under båda heaten, sa en nöjd Heibye. När jag såg ryggtavlan på snabbe Larsen (Nicolaj Larsen, Naestved Motorklubb, Danmark, Veidec Racing by US Capital/KTM) tidigt i andra heatet då gav jag allt jag hade direkt och sedan gick det av bara farten mot ledningen. Banan var väldigt vansklig i andra heatet och man fick bara åka omkring och pröva nya spår hela tiden för att få till något flyt.

110814_mx-sm_finspang_Kalle_Olsson_MX2

Kalle Olsson

 

- Jag tog holeshot'en i andra heatet och pushade i några varv innan jag såg att Bengtsson kom ikapp mig och då kunde jag inte hålla emot, klargjorde Larsen. Samma sak när Heibye kom ikapp mig, så det var inget att göra åt idag honom idag. Sett över hela helgen är jag mycket nöjd med min andraplats totalt.

Nicolaj Larsen

Nicolaj Larsen

 

fb_110814_mx-sm_finspang_Filip_Bengtsson_MX2

Filip Bengtsson

 

- Jag körde stelt och krokigt idag och inte alls som jag vet att jag kan prestera, berättade Bengtsson. En andra och tredje tredjeplats är inte dåligt, men jag är besviken ändå. Åt Heibye och Larsen var inget att göra åt idag men jag ska jobba på och komma tillbaka starkare till Västerås om två veckor. Jag ska till Italien och testa lite i morgon och sedan till VM i England nästa helg, så förhoppningsvis kan jag ta med mig lite fart därifrån.

 

 


 

MX1

fb_110814_mx-sm_finspang_Jocke_Eliasson_Tom_Soederstroem_start_MX1-2

Jocke Eliasson och Tom Söderström öser iväg...

I MX1 hade vi sett fram emot fighten emellan Tom Söderström, Nyköpings MS, Din MC/Suzuki och Filip Thuresson, BMK Uddevalla, Veidec Racing by US Capital/KTM. Söderström hade ledningen i mästerskapet innan tävlingen och Thuresson låg två, de båda tog också varsin seger i kvalheaten.

fb_110814_mx-sm_finspang_Start_MX1-1

Starten i MX1

Tyvärr fick Thuresson stryka sig på morgonkvisten på grund av sjukdom, men fram klev istället den regerande svenske mästaren Marcus Norlén, Åsätra MK, Suzuki fram för att ge Söderström en match. Söderström som skadade axeln i Uddevalla när den svenska VM-deltävlingen gick av stapeln i början på juli hade endast kunnat träna tre gånger sedan dess och var därför helnöjd med att kroppen höll och att han snabbt hittade flytet under helgen.

fb_110814_mx-sm_finspang_Marcus_Norlen_Tom_Soederstroem

Marcus Norlén och Tom Söderström

Efter första kurvan i första heatet var Söderström uppe i ledningen och höll den tämligen enkelt in i mål och full pott. Extra synd var det där om sandspecialisten Kim Lindström, Nyköpings MS, Team MX Star/Yamaha som gick i backen med endast ett par kurvor kvar av heat ett när han låg fyra. Tyvärr blev Lindström allvarligt skadad och fick föras till sjukhus där läkarna kunde konstatera en punkterad lunga samt att de akut fick operera bort en brusten mjälte. I heat två visade Norlén sina mästartakter och var i ledningen från start till mål.

fb_110814_mx-sm_finspang_Startkrasch_MX1-2

Startkrasch

 

fb_110814_mx-sm_finspang_Norlen_serie

Stilstudie med Marcus Norlén

 

- Banan var väldigt jobbig idag, det blev riktigt djupa spår och skarpa hålor så det blev extremt tungt att köra och slog väldigt mycket i styret, slog Norlén fast direkt efter målgång i andra heatet. Det var klar skillnad på banan i första och andra heatet, den blev bara tyngre och tyngre att köra. I det första heatet kom Söderström iväg bra direkt i starten och då kunde jag inte ta ikapp det avståndet som han fick inledningsvis. Däremot fick jag en kanonstart i andra heatet!

fb_110814_mx-sm_finspang_Tom_Soederstroem_MX1

Tom Söderström

 

- Jag kör mitt eget race idag och försökte först och främst komma tillbaka från min axelskada, så det fick komma i sin egen takt flytet, upplyste Söderström. I andra heatet var Norlén starkare så det är hatten av för honom, men jag är nöjd med min helg. Det svåra med banan idag var annars att man kunde få flyt i två gropar och sedan tog det tvärstopp i tredje gropen, så det var oberäkneligt och svårt att hitta timingen i det hela.

fb_110814_mx-sm_finspang_Brandon_Brady_MX1

I MX1 var körde även amerikanen Brandon Brady, AMA/HFMX/RG3 och var med bland topp tio i starten i första heatet, men utgick redan på varv två efter en krasch.

fb_110814_mx-sm_finspang_Andreas_Hultman_MX1

Andreas Hultman

 

Lite smolk i bägaren för dagen blev det innan andra heatet i bägge herrklasserna då tävlingsledningen såg det tvunget att ha ett möte med förarna då gulflagg negligerades vid flertalet tillfällen av förarna.

fb_110814_mx-sm_finspang_Foerarmoete

Förarmöte...

Funktionärer och sjukvårdspersonal kände sig inte säkra på banan vid ingripanden då skadade förare låg kvar på banan och därför uppmanades det till att sänka farten kraftigt vid gulflagg samt även att långsammare förare skulle hålla spåret bättre vid blåflagg.

 

 

RESULTAT

Totalt deltävling 3 MX-Girls:

1 Sandra Adriansson

2 Sara Pettersson

3 Frida Östlund

Totalt deltävling 3 MX2:

1 Even Heibye

2 Nikolaj Larsen

3 Filip Bengtsson

Totalt deltävling 3 MX1:

1 Marcus Norlén

2 Tom Söderström

3 Remi Nyegaard

Fullständiga resultatlistor finns på www.mx-results.com.