Honda ökar supporten till 150 EM serien för 11-14 åringar

Honda Motor Europé, tillsammans med FIM Europa, aviserar en ökad satsning på Honda 150 EM, vilket resulterat i en ändrad kalender och nya arrangemang för förare, som kommer att erbjudas att tävla i en serie om tre deltävlingar, som en del av World Motocross Championship. Här kan du läsa mer och kolla in kalendern...

Efter Hondas tillkännagivande av den nya märkesserien, med ett "all-inclusive-paket" för förare i åldern 11-14 att tävla på likvärdiga Honda CRF150R på utvalda tävlingar ihop med World Motocross Championship, blev svaren överväldigande.

Men efter omfattande kommunikation med racing familjer världen över, erkänner Honda att den pågående finansiella krisen kräver ett nytt synsätt och en annorlunda filosofi att vårda unga talanger.

Många förare var oförmögna att helhjärtat kunna satsa på den ursprungliga serien, och som en följd har Honda nu lovat ytterligare investeringar och erbjuder stipendium till förare i Honda 150 EM, genom en urvalsprocess som kontrolleras av FIM Europa.

Målet med serien är att utveckla unga racingtalanger och samtidigt ge investeringar i framtiden för sporten genom att erbjuda en möjlighet för ungdomar att konkurrera på hög nivå på lika villkor i en VM miljö.

Tack vare fullt stöd från motocross Grand Prix organisatören Youthstream, samt FIM Europa och med ett förnyat åtagande från Honda, kommer det att ge många unga förare en chans som annars inte varit möjlig. Serien erbjuder också vinnaren en plats i Gariboldi Honda teamet under 2014 att köra i E-MX2 mästerskapet.

FIM Europe har ett nära samarbete med Honda och förare kommer att väljas under en två-dagarsutbildning innan den första tävlingen på Lausitzring den 27-28 juli. Det träningslägret kommer också att ge förare möjlighet att testa Honda CRF150R maskinen och få lite tid till inställningar och annat inför tävlingshelgen.

Transporter och allmänt underhåll utförs av Hondas samarbetspartner, Racedays Promotions. Utvalda förare behöver bara komma fram till banorna med sin tävlingsdress/skyddsutrusning. En mekaniker hjälper till att arbeta med mindre set-up justeringar innan de tre deltävlingarna av Honda 150 EM, på identiska CRF150R maskiner. Alltså lika villkor för alla.

Roger Harvey, Honda Motor Europe Off-Road manager kommenterar:
"Det har varit en intressant process att starta denna Championship och förstår nu ännu bättre de ekonomiska svårigheter som den yngre generationen av förare har emot sig. Även om vi vet att det som ursprungligen erbjöds hade ett stort värde, och vi fick många förfrågningar, har vi insett med tiden att familjerna verkligen har ekonomiska begränsningar. Även om vi hade ett bra startfält, kunde många förare inte köra serien fullt ut. För oss är det viktigt att försöka hjälpa ungdomar i så många länder som möjligt och ge branschen en tillväxt via nästa generation förare både för Honda och framtiden för sporten. Med detta i bagaget gick vi tillbaka till ritbordet och Honda, som nu har gått med på att betala för 150 EM och kommer att erbjuda förare en urvalsprocess för att hitta en bra lösning med FIM Europa. Vi ser fram emot resultatet och vi är nöjda med detta nya åtagande, eftersom det är viktigt att vaska fram nya unga förare, särskilt de som kan ha begränsade möjligheter på grund av var de bor eller bristande tillgång till stöd hemifrån. "

Vincenzo Mazzi - FIM Europe President kommenterar:
"Honda Motor Europe har visat stort intresse för den yngre generationen, och de har kommit fram till att några av dem kommer att ges de bästa förutsättningarna för att delta i ett mästerskap och utveckla sina idrottsliga anlag. FIM Europa kommer att spela sin roll med teknisk personal. "

Honda Europa - 150 EM kalender
28 juli Lausitzring, Tyskland
18 augusti Bastogne, Belgien
25 augusti Matterley Basin, UK

För intresseanmälan se; www.honda150championship.com/register