Tranåskillen Rickard Sandberg nöter på nere i Belgien med tävlingar som förberedelse för MX1-VM där han ska sadla en Kawasaki för Sturm Racing. Idag deltog han i en tävling arrangerad av VLM(en Belgisk federation) där han vann första heatet i överlägsen stil och fick komplimanger av självaste Jacky Vimond.

- Han kom fram till mig och sa att det såg jättebra ut med min åkstil och att jag var snabb och verkligen imponerade på honom. Beröm från en så kunnig person som Jacky värmde mer än heatsegern och känns jättebra för självförtroendet naturligtvis, säger Rickard.

Tävlingen kördes på den för Rickard inte helt obekanta banan Lommel, och motståndet bestod av flera Belgiska toppförare på nationell nivå, men de allra bästa som Rickard möter i VM fanns inte på plats och Rickard visste att han hade goda chanser att vinna när han tittade på startlistan. Efter tidskvalet hade han stärkt sina aktier än mer.

- Jag vann tidskvalet och var hela tre sekunder före tvåan så jag visste att jag kunde vinna om jag inte gjorde för mycket misstag.

När starten gick för det första heatet av två à 20 minuter plus ett varv var Rickard sexa ut på det första varvet. Ett idogt regnade hela dagen påverkade banan men den var fortfarande ganska fin jämfört med vad som skulle möte de tävlande i eftermiddagens heat.

- Jag fick in ett bra flyt direkt och var i ledningen efter tre varv. Körningen gick perfekt, jag blev inte det minsta trött och jag vann med hela 38 sekunder före tvåan. Det var riktigt kul att köra eftersom jag var helt avslappnad och allt bara fungerade, summerar Rickard nöjt.

Dagens sista heat blev inte lika roligt för den 23årige smålänningen. Efter att ha varit femma i starten så gjorde Rickard inte mindre än tre vurpor redan under det inledande varvet.

- Banan var grymt sönderkörd av allt regn och det faktum att det körts heat på den oavbrutet under hela dagen. Det var djupa gropar precis överallt som var fyllda med ett par decimeter lera. Jag kom dock igång igen och körde upp mig till fyra innan det blev ett nytt varv med flera vurpor på och efter det så svängde jag av eftersom jag var helt täckt av lera. Jag skadade mig inte som tur var, det var mjukt i marken och gick inte så fort, berättar Rickard.

Rickard har tränat på sina starter intensivt sedan årets första race där de inte alls satt som de skulle. Det börjar bli bättre men det är en bra bit kvar tills de sitter som de ska fortfarande. Utöver detta så står ett fystest på agendan på onsdag, där det ska visa sig om han tar till sig all träning, får i sig alla vitaminer och så vidare.

Nästa tävling blir Holländska mästerskapet i Gemert om 14 dagar. Där ska Rickard fortsätta sina förberedelser inför VM-premiären i Bulgarien 10 april och här kommer det att bli riktigt tufft motstånd. Det är nu också helt klart att Rickards teamkompis i Sturm Racing under 2011 blir Brasilianaren Antonio Balbi.

Med vänlig hälsning Rickard Sandberg Racing